#

Іван Ступак (депутат Київської облради): Про проект реформи СБУ

03.10.2019 10:59
Іван Ступак (депутат Київської облради): Про проект реформи СБУ

Сьогодні в Комітеті ВР з питань національної безпеки і оборони СБ України представило свій законопроект про реформу спецслужби!

Передова група співробітників спецслужби складалася з трьох осіб і була посилена важкою бронетехнікою у вигляді останнього зі старої команди заступника голови СБ - Вадима Пояркова.

З невідомих причин заступник голови раптово покинув парламентський захід і офіцери, які залишились, природно по-джентельменськи, поступилися помічниці Голови - Дарині Прокофьевій-Янчіленко правом презентувати проект Закону про СБ України.

Для презентації безіменними співробітниками спецслужби було намальовано близько 31 слайда з дрібним шрифтом, плавними переходами тексту і купкою піктограм.

Нардепам набридло дивитись всі слайди до кінця і вони зажадали тільки конкретику!

Ніде правди діти, було дуже приємно почути в їх презентації ті слова і думки, які я вже озвучив перед ними трохи раніше.

Тепер по суті нового, але дуже суперечливого законопроекту:

- лінія "К" зноситься, але спецслужба буде протидіяти ОЗУ;  

- зносяться "невластиві Функції" (у вигляді купірування сфери медицини, будівництва і т. д.), але залишається термін "об'єкти критичної інфраструктури" під який підпадає ВСЕ і ВСЯ;

-глава фракції Зе - Давид Арахамія в принципі відразу ж просік цю тему і висловився проти такого розмитого трактування;

- повна демілітаризація СБ України;

- всі оперативники і ЦСО переходять на спецзвання "лейтенант державної безпеки" і т. д., а всі інші на держслужбу;

- по ходу справи у нардепів проскочила ідея написати один закон для всіх спецпідрозділів (СБ, МВС, УДО). З якою метою – не відомо;

- голова СБУ призначається на 7 років (вимога європейців: термін придатності Голови СБУ не збігається з терміном Президента);

- порядок призначення Голови старий, але тепер заступники голови та регіональні начальники призначаються ним самостійно без указу президента;

- додали собі функціонал "розвідка в інтересах контррозвідки", але так і не пояснили, що саме цим хотіли сказати;

Тепер основне!

Скорочення будуть, будуть різати довго і нудно. До 2027 року чисельність СБ України повинна скласти 15 000! Планують повністю зупинити набір курсантів у НАСБУ, бо він не раціональний! На даний момент є три варіанти законопроекту про реформу СБУ. Даю в хронології їх появи:

1) Поданий партією "Голос" (Просто зрізати лінії "К" і економіки, та й все). No comments..

2) Агенство національної безпеки. Все вже розповів, пояснив і тому замовкаю.

3) Сьогоднішній проект поданий від самої спецслужби!

Що далі?

Це був тільки початок процесу реформування!

Всі законопроекти будуть розкладені на складові деталі в порівняльні таблиці, для їх подальшого аналізу.

P.S. Процес реформ не буде легким. А хто, власне, говорив, що буде легко?  

Всі нардепи щиро розуміють, що в останньому законопроекті СБУ на програмному рівні зашита величезна кількість жорстких боків, які потрібно довго виколупувати і які в подальшому можуть негативним бумерангом повернутися самим депутатам у вигляді падінь партійного рейтингу.

Читати "Моя Київщина" у Facebook