#

Карплюк рулить!

Ірина Федорів (журналістка)

27.08.2020 15:10
Карплюк рулить!

Коцюбинське – це завжди гаряча точка на виборах. Коли говорять про це селище на Київщині, то в ОДА хапаються за голову, як тут будуть проходити вибори. Тут б'ють членів ТВК, тут підпалюють машини, погрожують... Бюджет у нас злиденний, але які перспективи – дерибан Біличанського лісу і забудова промзони! 

Головним форпостом на виборах є ТВК – територіальна виборча комісія. Попередні вибори показали, що команда Карплюка і його партії "Нові обличчя" спокійно заводила своїх навіть через "Самопоміч". Зараз ці ж люди, які зривали народне волевиявлення і грали на боці "Нових облич", потрапили в тервиборчком від ЄС та "Слуг народу".

Людмила Тимощук – зараз член ТВК від "Європейської солідарності". У попередньому виборчому циклі вона була представницею від "Самопомочі". Саме вона блокувала роботу Коцюбинської ТВК у 2016 році в угоду "Новим обличчям". Тоді після резонансу в ЗМІ приїхав особисто депутат облради Роман Титикало, який обирався в облраду від цієї політсили, він подав заміну. Ірпінське ТВК, яка мала провести цю заміну і яку контролювали "Нові обличчя", не збиралася робиту на вимогу "Самопомочі" заміну в ТВК – їм треба був вирішальний голос. Титикало не здавався і боровся за громаду до перемоги.

І як результат Ірпінську ТВК розпустили за бездіяльність. 

Можна було подумати, що керівниця тогочасного обласного осередку "Самопомочі" народна депутатка Ірина Сисоєнко помилилася з кандидатурою Тимощук... Але є одне 
"але"...

Коли стартувала процедура відкликання депутата Олександра Хвостенка – дерибанника Біличанського лісу, який не звітував про роботу громаді, саботував сесійні засідання та не приходив на них, то ми дізналися, що "Самопоміч" знов зробила заміни... І ввела в ТВК Ірину Нестеренко – нині це членкиня ТВК від "Слуг народу". Тобто частина тих, хто треба "Новим обличчям" пішла нині в рукав "Європейської солідарності", а частина – в рукав "Слуг народу".

Нестеренко, коли розглядали ініціативу щодо відкликання Хвостенка, з не дуже 
"приємними" словами вийшла з зали, де працювала ТВК. Ця знаменита мить зафіксована на відео.

Про що це говорить? Про те, що в регіональних штабах на рівні Приірпіння і в ЄС, і в "Слуг народу" є кроти Карплюка, які подають потрібних людей. Звісно, керівники штабів області чи навіть району можуть і не встигнути виловити ці домовленості. Для цього є громада.

Окрім того, від "Слуги народу" в ТВК потрапила адептка "Нових облич" Наталія Куришко.

Те, що на Меблевій вода смердить і у водогоні виявлені ентерококи і фекалії, пані Куришко не зачіпає. А от коли депутат Ірпінської міської ради від "Нових облич" піариться на бюджетному гречкосійстві, то цього вона не пропустить. І якщо про подвиги "Нових облич" Куришко постить регулярно. То от про здобутки "Слуг народу" у неї на сторінці нічого нема. Дивний збіг, правда? Вона захищає публічно депутатів "Нових облич" і переконує, що якщо депутат взяв у когось машину і користується нею, то не треба декларувати. Примітно, що цей депутат "Нових облич" припаркувався на цій незадекларованій автівці на місці для паркування інвалідів – Куришко не обурює. Ну іноді на сторінці Куришко, яка зараз представляє в ТВК "Слугу народу", є пости і про Зеленського.

Партії мали б бути зацікавлені не в феодальній змові з дерибанниками, а в тому, щоб захистити результати волевиявлення і голоси своїх виборців і в Бучанську райраду і в облраду. Тому від громади звернулися до "Європейської солідарності" та "Слуги народу", аби вони в терміновому порядку провели заміни членів ТВК і не віддавали квоти команді фігуранта антикорупціних розслідувань Карплюка.

Очільник обласного осередку "Європейської солідарності" Георгій Цагарейшвілі відреагував доволі оперативно і запевнив, що ситуація з членами Коцюбинської ТВК буде врегульована найближчим часом. Свою заяву зробила і очільниця Бучанського штабу "Слуг народу" Олена Джадалла: "Діючі члени ТВК будуть замінені найближчим часом. Одна людина вже повідомила, що не зможе брати участь у діяльності ТВК, з другим членом ТВК зараз ведемо перемовини і замінимо на іншу кандидатуру. Така ситуація із замінами членів ТВК – це нормальна робоча ситуація по всьому району, тому в законодавчому порядку все зробимо".

Я писала колонку на "Українські правді" про те, чому громаді важливо йти в ТВК і контролювати чесний підрахунок голосів. І є добровольці, які готові виконати цю місію. Партіям просто треба зголоситися їх подавати в ТВК. В цій історії варто відзначити двох політиків – журналістку Михайлину Скорик-Шкарівську (Голос) та Мирославу Смірнову (УДАР).

Голос має гарантовані квоти в ТВК і він віддав їх громаді. Більше того, Скорик-Шкарівська неодноразово пропонувала публічно громаді висуватися від цієї партії. Мирослава Смірнова також дала можливість взяти участь в жеребкуванні на квоту ТВК (непарламентські партії беруть участь в жеребкуванні), але її партія не отримала квоту в Коцюбинській ТВК.

Нещодавно очільник обласного осередку "За майбутнє" Ярослав Москаленко теж оперативно відреагував на ситуацію, яка виникла на форумі політичної сили. Там з'явилася депутатка Ірпінської міськради від "Нових облич" Анастасія Попсуй. Москаленко зробив заяву про те, що "За майбутнє" не буде кандидувати зашкварених депутатів з Ірпінської та Бучанської рад.

Коли ми говоримо про партійне будівництво, то розбудовуватимуться лише ті партії, які працюють з громадами. Ті ж, які десятками років мають однаковий пул кандидатів у депутати і в члени ТВК і вони змінюють бренди задля однієї мети – наживи забудовників – їх чекає однаковий фінал – буде так, як з "Народним фронтом". Одноразовий проєкт, який набрав максимум голосів на виборах до парламенту 2014 року, а на виборах 2019 року не було навіть сенсу брати участь у виборчому процесі.

Тому на цих місцевих виборах громади зможуть переконатися, хто працює над розвитком партбудівництва. А парламентські партії, які отримали держфінансування мають особливу відповідальність перед громадами. Їм на партбудівництво дали ресурс.

Читати "Моя Київщина" у Telegram