#

Кілька слів про історію села Денихівка

Богдан Балагура (Голова Тетіївської громади)

23.10.2023 19:19
Кілька слів про історію села Денихівка

Єдиної думки про виникнення Денихівки немає. Але, за переказами, це село виникло на початку ХVІІ століття як поселення козаків. Вони поселились на горбі між двома струмками, що був оточений дрімучими лісами. Горб, вільний від лісу, назвали Лиса гора. І до цього часу дану місцевість називають Лисою горою. Не випадково саме від назви цього горба пішли прізвища перших поселенців – Лисяний.

Новостворене поселення назвали Нестерівкою. Щодо цієї назви існують різні версії. За однією з них село так стали називати по імені першого поселенця Нестора, за іншою  - по прізвищу управителя Нестерова.

В середині ХVІІ століття власник сусіднього села Стадниці переселив частину своїх селян в наше село. З цього часу його стали називати Баринова слобода, а згодом - Денгофівкою.

Дослідник назв населених пунктів Київської губернії ХІХ століття Л.Похілевич , уродженець Горошкова, вважає,що остання назва села пов’язана з іменем Констанції Сангушко з німецької родини Денгофів. Поступово назва Денгофівка трансформувалася на Денихівку, більш зрозумілу для наших людей і легшу при вимові. Залізнична станція і до сьогоднішнього дня носить назву Денгофівка. Серед жителів села досить поширеною є думка, що село назване в честь пана Денгофа.

На початку свого заснування Денихівка була вільним поселенням. Пізніше вона стає приватним володінням, а її жителі – кріпаками. Довгий час Денихівка переходить з рук в руки, від одного власника до іншого, допоки нею не заволодів стадницький пан Антон Рогозінський. Сім’я Рогозінських володіла селом до 1917 року.

З часу свого виникнення наше село нічим не відрізнялося від сусідніх. Його жителі займалися вирощуванням сільськогосподарських культур, розводили тварин, забезпечували себе одягом, вишивали рушники, столярували, бондарювали. У середині 90-х років ХІХ століття в с. Денгофівка, Таращанського повіту, Київської губернії організоване акціонерне товариство цукроварів. Силами товариства у Денихівці будується цукровий завод, названий Денгофово-Дібрівським, який почав діяти в 1899 році, перетворивши Денихівку в промисловий центр району.

Від щирого серця хочу привітати жителів Денихівки зі святом! На жаль, війна внесла в наше життя свої корективи, але я дякую всім денихівчанам за людяність та патріотизм, любов до свого рідного краю.

Від усієї душі бажаю, щоб це свято принесло вам та вашим родинам мир, добробут та злагоду. Нехай живе село, народжуються і підростають діти, нехай щастя, любов та достаток живуть на кожній його вулиці, у кожному домі, у кожній родині. 

Також бажаю вам, щоб прагнення зробити село кращим згуртовувало та примножувало взаєморозуміння серед жителів нашої громади!

Читати "Моя Київщина" у Facebook