Київщина активно впроваджує реформування системи шкільного харчування
Руслан Кравченко (Голова Київської обласної військової адміністрації)
Учні, які із задоволенням їдять шкільні обіди та батьки, які знають, що їхні діти отримують якісну та здорову їжу. Це те, до чого Київщина прагнула зі старту реформи шкільного харчування. Сьогодні нам є чим пишатися.
Як Київщина реалізовує Комплексний регіональний план Стратегії реформування системи шкільного харчування розповів на нараді під головуванням заступника керівника Офісу Президента Олексія Кулеби та за участю першої леді України Олени Зеленської.
В обласному бюджеті на реформу передбачили на 5 років 157 млн. грн. Всі громади затвердили комплексні плани реформування. Концепцію реформи інтегровано і існуючу обласну програму Київщини.
На сьогодні вже на 30% зросла кількість учнів, які отримують безкоштовне гаряче харчування. Гарячими обідами наразі забезпечили 122 тис учнів. Пільговики – харчуються безкоштовно.
У 29 територіальних громадах всі учні початкової школи харчуються безкоштовно або у співфінансуванні з місцевим бюджетом. 111 шкіл із 41 громади отримують компенсацію вартості обідів від Всесвітньої продовольчої програми ООН. А це понад 25 тисяч дітей Київщини.
Впроваджуємо 3 технологічні моделі організації харчування: фабрика-кухня, опорна кухня, базова кухня. Фабрика-кухня вже працює в Бучі. Плануємо відкрити ще одну у Вишневій ТГ.
12 шкіл працюють як «опорна кухня», а 16 громад Київщини беруть участь у конкурсному відборі шкіл для отримання субвенції на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків.
До речі, цього року виділили 15 млн грн з обласного бюджету на оновлення обладнання в харчоблоках.
Створили 3 кулінарних хаби, там вже пройшли навчання понад 2,3 тис. працівників харчоблоків шкіл та дитсадків.
На цей рік поставили перед собою такі цілі:
- збільшити на 20% кількість учнів, які будуть безкоштовно отримувати гарячі обіди
- збільшити кількість закладів, що співпрацюватимуть із Всесвітньою продовольчою програмою ООН,
- відкрити 2 нових лабораторії в Кулінарних хабах;
- створити 25 опорних кухонь.
Для того, щоб досягти успіху в реформі потрібна консолідація зусиль та бюджетів: державного, обласного та місцевих, а також допомога міжнародних партнерів.