#

Конституція України не дає Верховній Раді повноважень призначати перші місцеві вибори

Сергій Замідра (колишній селищний голова Немішаєвого)

13.07.2020 11:16
Конституція України не дає Верховній Раді повноважень призначати перші місцеві вибори

Чи настануть місцеві вибори для громад які вже створені та пройшли перші вибори у 2015-2019 роках в цьому році? Чи Верховна Рада вирішила зекономити і планує продовжити їх повноваження до «припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України»?  Завтра буде розглядатись законопроект 3809 «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році». Запропонованим проектом призначаються чергові вибори   депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови (і все!!!), а також перші місцеві вибори у новоутворених сільських, селищних, міських територіальних громадах та районах.

Відповідно до статті 288 Виборчого кодексу депутати вже обрані в ОТГ на перших виборах здійснюють свою діяльність до обрання наступників на «чергових виборах»(!!!) І ці чергові вибори для них, відповідно п.30 ч.1 ст.85 Конституції України та абз.2 п.2 ст.194 Виборчого кодексу України, повинна призначити Верховна рада. А тут – вона цього не робить.

Стаття 85 Конституції України не дає Верховній Раді повноважень призначати перші місцеві вибори. Це повноваження ЦВК за зверненням обласних адміністрацій після отримання звернень сільськиї/селищних/міських голів (!!!). Без відповідного звернення (з необхідним пакетом документів !!!) таке призначення неможливе.

З іншої сторони, чи є непризначення виборів відповідно до вимог закону прийняттям рішення про неможливість їх проведення? Якщо так, то відповідно до п.4 постанови (3809) вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів стосовно яких було прийнято рішення про неможливість їх проведення, будуть призначені в установленому окремим законом порядку та строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України

Читати "Моя Київщина" у Facebook