#

Маю велику надію, що це якесь непорозуміння і в найближчі дні ми побачимо вітраж на своєму місці

Алла Шоріна (активістка)

18.08.2020 10:59
Маю велику надію, що це якесь непорозуміння і в найближчі дні ми побачимо вітраж на своєму місці

 Маю велику надію, що це якесь непорозуміння і в найближчі дні ми побачимо, що вітражі, створені українським класиком Валентином Задорожним в Білій Церкві, все таки залишилися на місці, цілі та неушкоджені.

Сьогодні виглядає так, що колишній будинок культури в 2019 був проданий приватній компанії і новий власник, виробляючи ремонтні роботи, просто знищує величезне вітражне панно (150 кв м), забиваючи його гіпсокартоном. Ніяких обмежень з боку влади і фондів, які, по ідеї, повинні бути при продажі об'єкта, ніяких комунікацій з сім'єю художника (дочка Наталія Задорожна дізналася про руйнування випадково, від волонтерів).

Сьогодні вже звучать дані про те, що нібито на фрагменти фрески шукають покупців серед українських колекціонерів.

Олександр Ткаченко, візьміть ситуацію під особистий контроль. Впевнена, мер Білої Церкви Геннадій Дикий, керівник київської ОДА Василь Володін, Український культурний фонд і багато інших підтримають. Влада і бізнес можуть домовитися, якщо почнуть розмовляти.

Вітраж це складна, довга, кропітка робота. А вітраж, створений талановитим художником, повторити буде неможливо. Нехай навіть в самих відремонтованих і комфортних будинках буде місце для мистецтва і культурної спадщини.

Вірю в краще і чекаємо хороших новин.

Читати "Моя Київщина" у Telegram