#

Ми бідні, бо за безцінь дозволяємо використовувати наше багатство

Іван Ворона (голова ГО "Соціально-економічна фундація "Спадщина")

22.07.2020 18:20
Ми бідні, бо за безцінь дозволяємо використовувати наше багатство

29.12.2012 р., за два дні до вступу в силу нових змін до Земельного кодексу України, Яготинська райдержадміністрація уклала договори на оренду шести ділянок землі сільскогосподарського призначення державної форми власності терміном на десять років у межах однієї з сільрад, із яких одна була ріллею, а п'ять інших - сіножаття та пасовища.

Воно й зрозуміло: із початку 2013 р. управління державними землями передавалося структурним підрозділам Держгеокадастру, передачу в оренду потрібно було проводити через конкурс, нормативно грошова оцінка могла зрости, а рента стрибнути з 3% до 12% і більше.

Загальна площа шести ділянок сягає 204,7 га. У договорах оренди нормативно-грошова оцінка була на 30-40% занижена від дійсної на той час, але ставка оренди була що не є найвищою - 3%. Усі ці роки орендар сплачував до бюджету 55,1 тис , отримуючи чистий дохід не менше 2 млн собі в кишеню.

Пройшло сім років. За цей час нормативно-грошову оцінку, яка виросла по оцінкам держави майже на 50%, ніхто з органів місцевої влади та структурного підрозділу Держгеокадастру не виявив бажання переглянути. Так само, які ніхто не переглянув рівень ренти і чи не перетворилися в ріллю всі сіножаття і пасовища. За підрахунками нашої команди, бюджет району, починаючи з 2013 р., втрачав на цьому "проджекті" не менше 600 тис від недонарахованої ренти та ще 500 тис від податку з прибутку проданої продукції з вищевказаних угідь, на яких паслися "віртуальні" корови, гуси, качки та інші травоядні.

Наша команда не закликає когось притягувати до відповідальності, тому що за роки пошуку справедливості ми її ніде не знайшли. Не закликаємо кого б то не було відшкодувати громаді збитки, так як добре знаємо реалії нашого життя. Маємо одне питання: чому наша громад плачиться, що вона бідна, що дороги розбиті, що роботи ніде не знайти, що благоустрій поганий, що нові підприємства тут не з'являються, а багатіють тільки окремі персони? Усе направді навпаки. Ми багаті! Так, ми багаті, якщо дозволяємо собі рокіш за безцінь використовувати нашу землю та дивитися крізь пальці на дії влади. От тільки як сказав свого часу відомий яготинський громадський діяч і волонтер, мовчазна людина також багата, багата на мрії, які ніколи не здійсняться.

Читати "Моя Київщина" у Telegram