#

Ми вже 11 років боремося за збереження Біличанського лісу

Ірина Федорів (журналістка)

24.07.2020 10:11
Ми вже 11 років боремося за збереження Біличанського лісу

Йде 11 рік боротьби за збереження найбільшого в Європі нацпарку в межах міста, до якого входить Біличанський ліс.

Що зробили активісти:

  • Вигризли президентський указ і ліс отримав статусу нацпарку – 2014 рік
  • Вигризли гроші з держбюджету, щоб винести межу в натуру – 2018 рік
  • Підняли і тримають резонанс у ЗМІ
  • Захистили ліс від вирубки
  • Пишуть заяви в поліцію, коли фіксують незаконні захоплення ділянок
  • Ходять на суди, щоб підтримати прокуратуру, яка повертає роздерибанені Коцюбинською селищною радою ділянки держави.

Що зробило Мінекології і НПП "Голосіївський", щоб виконати президентський указ за 6 років:

  • Нічого

А зарплати отримують. Десь тут треба щось оптимізувати. Вам так не здається? Межі в натуру як не було так і нема. Президентський указ не можуть виконати. Виконавча гілка влади. Це про ВИКОНАТИ. Там працюють люди, які отримують зарплату з наших податків. Ми працюємо на результат, а вони ні. При чому хто б не був при владі – результат у виконавчій владі один – його відсутність.

Тому під Міністерством цей тиждень почався з серії одиночних пікетів. Зранку, коли працівники міністерства квапляться на роботу, їх зустрічала з початку тижня мешканка селища Олександра Куцан. А також обрана громадою Коцюбинського селищна голова Ольга Матюшина.

Одиночні пікети вони найсильніші. Як правило на них виходять люди тоді, коли суспільство настільки байдуже, що не може піднятися для захисту інтересів громади чи країни. І на такі пікети здатні лише дуже сильні особистості.

Куцан на пікеті пощастило. Вона зранку навіть побачила зрання заступницю міністра Ірина Ставчук з якою допомилася про прийом на 23 липня на ранок. Саме зі Ставчук в жовтні торік говорили про проблеми, які уповільнюють винесення межі в натуру. І це питання на Кабміні мало б підніматися. Грошей досі нема. Постає питання, чому виконавча гілка влади паралізована з 2019 року і не може виконувати свою роботу ефективно. Так само постає питання, чому виконавча гілка влади не може стимулювати підрядника до оперативної роботи.

На числення листи про те, хто є відповідальним, йдуть знеособлені відписки про те, що міністерство "тримає ситуацію на контролі". Хто відповідальний – секрет.

Готові по суті всі документи, треба просто їх взяти в руки і віднести в Держгеокадастр на погодження. Але сили в руках міністерства відсутні. Ми постійно чуємо від працівників, що вони то не можуть потрапити в якусь будівлю, то у виконавців проєкту є сканер, але нема людини, яка може сканувати. Дічь.

І доходить до того, що мільйон гривень отримав підрядник, а Куцан ходить в установи, в які не можуть нібито потрапити чиновники, та пропонує відсканувати все, що треба.

Після наради у листопаді 2019 року Міністерство переконує, що підрядник і міністерство ведуть активний діалог з Держгеокадастром в місті Києві. Зараз правила звернень до цієї установи змінилися. Це сталося 3 червня. Якщо ти подаєш документи в Кадастр, то система буде сама розподіляти виконавця і хто буде узгоджувати проєкт. Постає питання – нащо було 8 місяців вести "комунікацію", якщо наразі знову можна потрапити на виконавця, який не знає ситуації і якому треба буде додатковий час на ознайомлення.

Це саботаж задля затягування строків для винесення межі в натуру. Більше того, на кадастровій карті досі ділянки, які відсудила прокуратура, значаться як приватна власність і не повернуті державі, хоча є рішення судів.

Отже, сьогодні Куцан зустрілася з пані Савчук – менеджеркою і представницею виконавчої влади. Хотіли з менеджеркою поговорити про дедлайни. Просте питання, на яке щодня відповідають на виробництвах, в редакціях, армії – які дедлайни виконання замовлення, написання статті, поставленої задачі тощо...

Пані Ставчук ввела термін – "пальцем в небо". Це щоб власники бізнесу почули від найнятого менеджера такий дедлайн – то він вже був би звільнений і оголошений конкурс на посаду. Що це за дата дедлайну? Які строки виконання ставить виконавча влада? Ті, що були (до кінця 2019 року – пропущені). Хто був відповідальний за контроль? Хто поніс відповідальність і яку за те, що дедлайн завалений майже на рік?

Словом від наради користі ніякої. Про багато речей, як розповіла Куцан, заступниця міністра почула лише від неї вперше. Так що фраза "все на контролі" – це з розряду фраз "я вас почув".

Нам не треба, щоб ви нас, ваших роботодавців, годували дедлайнами типу "пальцем в небо". Нам не треба фрази "все на контролі".

Виносьте межу Біличанського лісу в натуру і ми Вас більше бачити не хочем. Не виходить у вас справлятися з функціоналом виконавчої влади – на вихід. Хай шукають менеджерів у виконавчу гілку, які зможуть чітко виставляти дедлапйни, робити результативне делегування, а не жувати шмарклі роками.

На прийом до міністра Куцан чекає вже майже рік. З серпня 2019 року. Поки стояли з плакатами бачили кортежі "рішатілєй", які приїздять в Міністерство. То для когось прийом є, а для когось нема.

І поки стояли – бачили, як працівники підтягуються на роботу до 10:00. Може, і пізніше, просто ми до 10:00 стояли. Як Ви думаєте, який KPI може дати таке розбалансоване міністерство? 

Читати "Моя Київщина" у Facebook