#

Молодь – потужний ресурс для розвитку громад

Андрій Анісімов (національний публічний діяч)

13.08.2020 17:00
Молодь – потужний ресурс для розвитку громад

Сьогодні молодіжні ініціативи та організації є важливою складовою становлення успішної держави.

Але чи має сучасна молодь підтримку в місцевих громадах? Протягом десятиліть як у містах, так і в селах уваги до потреб молоді приділялося дуже мало. Нині, з реформою децентралізації це питання може набути нового масштабу.

Основними перешкодами, які створюються органами місцевого самоврядування для участі молоді у громадському житті, є ігнорування молодіжних ініціатив. У кращому випадку участь зводиться до залучення молоді в консультативні органи, де молоді люди не мають реальної можливості брати участь у практичному прийняті рішень, а отже, маємо декларативність заходів та програм для молоді, які реалізовує місцева влада.

Але саме тепер настав час узяти під контроль ситуацію, яка існує, та запитати в молоді, яким чином потрібно реалізовувати державну молодіжну політику на місцях.

Ми повинні розуміти, що від того, які умови має молодь сьогодні, залежить завтра всієї країни. Саме тому громадам Вишгородщини, Іванківщини, Полісся ,міста Славутич та й Київщини загалом, необхідно створювати дієві програми для розвитку молоді.Потрібно проводити широке обговорення на місцях, цікавитися нагальними потребами та ініціативами молодих людей, найголовніше – не лише слухати, а й чути їх.

Якщо громада хоче, щоб молодь була відповідальною і включеною у життєдіяльність населеного пункту, потрібно почати зі спільного виконання першочергових завдань: визначення потреб, пріоритетів, складання плану дій, призначення кваліфікованої особи, відповідальної за молодіжну роботу, невеликих спільних ініціатив для початку, їх фінансування і створення простору для більших проектів.

Що ж в цьому напрямку можна зробити без великих фінансових зусиль? Щонайменше подумати про змістовне дозвілля для молоді. Запланувати кінопокази під відкритим небом, семінари та тренінги з безпечної поведінки і розвитку важливих соціальних життєвих навичок (ефективне працевлаштування, управління особистим і сімейним бюджетом, взаємини з оточуючими та ін.), майстер-класи (фото- майстерність, відео- майстерність, здоровий спосіб життя, ораторське мистецтво тощо), проведення спортивно-навчальних заходів патріотичного виховання дітей через залучення досвіду волонтерів АТО, залучення молоді до екологічних проектів на кштал популяризації органічного виробництва та роздільного збору сміття. Завдяки корисним і змістовним заходам місцеве ком’юніті молодіжного активу буде створене дуже швидко.

Наступними етапами повинні стати якісна неформальна освіта (спрямована на поглиблення певних тем та всього того, чого не знайдеш в програмі шкільної освіти),створення умов для активізації молодіжного підприємництва, розвиток інституту волонтерства, які надаватимуть молодим людям можливість отримувати перший організаційний досвід і мотивацію особистісного зростання.

Ми повинні створити платформу інформування молоді про існуючі молодіжні програми, програми навчання за кордоном та гранти. Є необхідність також в консультаційних офісах для молоді – телефони довіри та юридичний супровід. Нашим завданням також є підвищення престижу робітничих спеціальностей, розробка мотиваційних програм для «пасивної молоді» та молодих людей з інвалідністю.

Яскравим прикладом підтримки і розвитку місцевої молоді є місто Славутич. Вже 27 років поспіль там проводиться Міжнародний фестиваль «Золота Осінь Славутича». ЗОСя дарує можливість молодим лідерам, активістам, тележурналістам, кореспондентам, фотографам, блогерам з різних країн відчути надзвичайний ритм життя обраних професій. Саме у Славутичі можна отримати неоцінений досвід розвитку молоддю ІТ-технологій, креативних та цифрових індустрій. Тож плануємо в рамках співпраці й обміну досвідом молодь Вишгородщини, Іванківщини, Полісся та Славутича залучати до спільних тематичних заходів.

І на останок - головне, щоб влада на місцях врешті усвідомила, що молодь – це потужний ресурс та рушійна сила розвитку громад!

Вірю у нашу молодь!

Читати "Моя Київщина" у Telegram