#

На Білоцерківській станції екстреної медичної допомоги перебої з медикаментами

Віктор Євтушенко (голова профспілки працівників Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги)

24.07.2020 20:10
На Білоцерківській станції екстреної медичної допомоги перебої з медикаментами

Звернутися змушує критичне становище служби екстреної медичної допомоги в м. Біла Церква, яке склалося внаслідок злочинного керування генеральної директорки комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради "Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» - Шарко Оксани Миколаївни та її заступниками. Віднедавна наші законні вимоги були почуті високопосадовцями і на станцію для екстреного виправлення ситуації з офіційними візитами завітали Прем’єр-міністр України Шмигаль Д. А., Міністр охорони здоров’я України Степанов М.В., голова КОДА Володін В.Г., представники облдержадміністрації та численні журналісти різноманітних ЗМІ. Під час їхніх виступів було вказано на помилки в управлінні екстреною медичною допомогою, до яких припустилося керівництво закладу. Звучали обіцянки виправити ситуацію, пройшли певні перевірки і, врешті, адміністрація була вимушена піти на деякі поступки колективу… і все!

Після того, як перелякані керівники КНП подумали, що вже можна перевести дух, на станції почалося коїтися те, чого навіть в колективі й не очікували. Знову з’явилися перебої з вкрай необхідними медикаментами! До цих пір на станції відсутні чи з’являються зі значними перебоями: аспаркам, глюкоза, фіз.розчин, наркотичні засоби, новокаїнамід, платифілін, тестові смужки для визначення цукру в крові, верапаміл, АТФ, тахібене, перекис водню, спирт медичний, магнія сульфату, в/в крапельниці, маски, нашатирний спирт, корвалол, валеріана, в/в катетери, шприці на 20,0 тощо! На скільки це актуально, судіть самі! 12 липня через відсутність в бригади ЕМД звичайної ампули глюкози, не було можливості надати елементарну медичну допомогу, що призвело до смерті хворої на цукровий діабет! Медикам доводилося соромно просити чоловіка хворої, аби той бігав по аптеках і вишукував необхідну ампулу!

Буквально 23 липня хворому з порушенням ритму серця не змогли надати повноцінну допомогу через відсутність ампули аспаркаму! І таких випадків немало, але вони цинічно приховуються керівниками КНП. Навіть під час селекторної наради, коли керівники звітували про випадки нестачі ліків, які призвели до трагічних наслідків, деякі замісники пані Шарко дозволяли собі нахабні висловлювання на кшталт «…ви що, мене цим розжалобити хочете?»! А коли про це було привселюдно згадано, то ті ж керівники вдавали вигляд, що вперше почули про смерть пацієнтки через відсутність ліків! Якщо це не цинізм вищого гатунку, то щонайменше повинно кваліфікуватися не інакше, як зумисний злочин з боку керівництва!

А в цей час нашу станцію швидко перетворюють на склад медикаментів для всіх філій ЕМД Київщини. Колись в найкращій установі України нині на очах знищуються учбові класи та інші приміщення для забаганок київських зайд. Але недолуге керівництво навіть не спроможне вчасно видати і ці медикаменти, аби не допустити фатальних наслідків. Навіть створивши ще один аптечний склад окремо для працівників Білоцерківської ЕМД на поверх вище, вони до цих пір не видали бодай хоч якусь дещицю для рятування хворих! Натомість керівництво переймається перевезенням макулатури з Білої Церкви в Київ, знімаючи з лінії чергових медиків, які на той час вимушено стають вантажниками.

Вже стало звичним чути від управлінців скиглення про мізерне фінансування від НСЗУ. І в цей же час знаходять кошти на непрозорі ремонти карет швидкої допомоги. Важко уявити, кому могло спасти на думку посилати карету ЕМД з Білої Церкви в м.Київ (Жуляни), лише для того, аби заклеїти пробите колесо! Так 16 липня бригада ЕМД, проїхавши 250 км, потрапила на якусь приватну СТО, котра якимсь чином стала переможницею тендеру по ремонту авто. Врешті на місці такий ремонт обійшовся б в 100 гривень! Ну, не абсурд?
Достеменно відомо, що не лише на нашій станції, а й на багатьох інших в області, водії за свій рахунок і за мізерні зарплати вимушені купувати запчастини, аби не залишитися без робочого місця!

Далеко не всім працівникам до цих пір були виплачені заслужені кошти за роботу у вогнищі з хворими на коронавірусну інфекцію COVID-19. Якимсь дивним чином регулярно скасовуються виплати в кабінеті генеральної директорки навіть тим працівникам, у яких на руках маються докази безпосереднього обслуговування підтверджених на інфекцію хворих. Все це відбувається непрозоро та з вільним трактуванням наказів Міністра охорони здоров’я. Як приклад, за травень 2020 року керівник станції подав на оплату списки в кількості 147 осіб, а пані Шарко не затвердила навіть і 20 осіб! І все це робиться без будь-якого пояснення на розсуд адміністрації КНП. Тож не дивно, що віднедавна на станції пішла хвиля відмов медпрацівників обслуговувати виклики до хворих на коронавірус! А пані Шарко, замість виправлення такого становища, створює комісії по розслідуванню причин відмов, аби таким чином наказувати працівників.

Останнім випадком, що змусило неабияк законно обуритися багатьох медиків Київщини, стало своєрідне «вітання» з професійним святом Дня медичного працівника. Київська обласна рада спромоглася виділити кошти усім працюючим в медичній галузі, преміювавши окладами навіть тих, хто й близько не знайомий з буднями пересічних медиків. Ці кошти надійшли в акурат до 19 червня 2020 року. Та не встигли ми порадіти цій неочікуваній приємній оказії, як згодом дізналися про те, що пані Шарко в змові з головною бухгалтеркою КНП – Стешенко Н.Ю. понапризначали собі та своїм обраним підлеглим карколомні премії в зарплату за червень! І все це робилося таємно, підступно й цинічно! Навіть не погоджували самопреміювання з Профспілкою, що є грубим порушенням численних законів України! А коли інформація просочилася і стала доступною, саме Шарко почала судомно вишукувати тих, хто розкрив інформацію про її злочин. І як не намагалася головна бухгалтерка безсоромно брехати в телефонній розмові зі мною про те, що такого, звичайно, з її слів «не могло бути», та все ж її лицемірні викрутаси щодо дезінформації таки стануть темою розгляду подільниці генеральної директорки КНП у вищих ешелонах влади. Нам достеменно відомі факти призначення нею премій від 150% до 350% усім тим пройдисвітам, які охоче прийняли з її рук ці брудні гроші, зароблені кров’ю і потом пересічними працівниками філій усієї Київщини. Для нас навіть не стало дивиною те, що майже всі члени робочої групи, які займаються розробкою Колективного договору, також отримали від Шарко шалені премії! Тепер чітко виясняється чому так складно йдуть перемовини в робочій групі з підкупленими членами! Про яку премію для керівництва КНП можна говорити, якщо нині ситуація на Київщині доведена до «ручки»? Як можна виділяти навіть найменші грошові винагороди тим порушникам законодавства України, через яких на нашу станцію чотири тижні тому були вимушені приїжджати Прем’єр-міністр України, Міністр охорони здоров’я України, голова КОДА та інші високопосадовці аби врегулювати та виправити те, що вона та її команда накоїли? Та усіх їх судити потрібно, а не преміювати!!!

Натомість, коли я, як голова Профспілки, подав керівництву КНП ще на початку червня списки заслужених працівників, аби їм були виділені премії до Дня медпрацівника за активну участь в спортмасовій та культмасовій роботах, Шарко просто проігнорувала клопотання Профспілки, чого раніше до її приходу на посаду навіть уявити було важко! Цим самим вона вкотре довела свою паталогічну неприязнь не лише до профспілкового руху, а й до всього нашого колективу! Вона знову показала свою цілковиту інфантильність щодо спроб співпраці з Профспілками!

12 липня 2020 року на ім’я Шарко О.М. я написав лист з вимогою озвучити прізвища усіх тих, кому вона призначила невмотивовано завищені премії. Я попередив її щодо кримінальної відповідальності в разі її відмови надати відповідь (ст. 251 «КЗпП», ст.33, ст.40, ст.45, ст.46 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»). Пані Шарко жодного разу не надала відповіді на мої офіційні листи-звернення, що безумовно є грубим порушенням чинного законодавства України.

З огляду на численні порушення та відсутність реакцій щодо їх виправлення, від імені колективу Білоцерківської станції екстреної медичної допомоги та правом, наданим мені, як голові Профспілки, щодо озвучення волевиявлення членів професійної спілки установи, вимагаємо від Вас дати правову оцінку численним порушенням генеральної директорки КНП КОР «КОЦЕМД та МК» Шарко О.М. з притягненням її до кримінальної відповідальності та звільнення із займаної посади!

В разі Вашої відмови, залишаємо за собою право звернення в суд з вищенаведеними вимогами.
24 липня 2020 року.

Читати "Моя Київщина" у Telegram