#

Коштам, які мають витратити на програму "Здоров’я Київщини", не надано ніякого обгрунтування

Станіслав Семергей (депутат Київоблради)

08.12.2021 15:45
Коштам, які мають витратити на програму "Здоров’я Київщини", не надано ніякого обгрунтування
Станіслав Семергей

Станом на сьогодні, департаментом охорони здоров’я в облраду подано своє бачення фінансування програми "Здоров’я Київщини". Програма передбачає закупівлю медичного обладнання, різних медикаментів, антибіотиків, гормональних препаратів.

На мою думку, головна причина обурення депутатів облради полягає в тому, що керівництвом департаменту не надано розумного обґрунтування коштам, які планується витратити.

Поясню.

Переконаний, що такі важливі питання як визначеня обсягу бюджетних коштів для закупівлі медобладнання, кількості одиниць та його виду в умовах ковіду мають бути досліджені профільними фахівцями, епідеміологами та іншими експертами, які мають офіційно мають надати юридичний висновок та рекомендації. При наданні рекомендацій також має бути врахована необхідність закупівлі обладнання для лікування всіх інших хвороб, окрім ковіду. Адже нажаль їх ніхто не відміняв і люди потребують якісної медичної допомоги з різних питань, в тому числі й тих, що не пов’язані з пандемією.

А по суті, в нашій області цим займається тільки персонал департаменту охорони здоров’я виходячи із наявних потреб лікарень. Простою мовою, та чи інша лікарня направляє заявку в КОДА, щодо необхідності закупівлі медобладнання, а профільний департамент в свою чергу, з огляду на наявність бюджетних коштів формує відповідний перелік позицій для фінансування по всій області. Буду радий, якщо помиляюсь. Однак, жодного офіційного документа з цього приводу отримати від департаменту не вдалося.

Зрозуміло, що потреба дійсно серйозна і якнайшвидше має бути задоволена. Але в умовах дефіциту бюджетних коштів та інших викликів, які перед нами ставить сьогодення, ми не маємо морального права вести себе халатно та зобов’язані приділити цьому питанню максимум уваги. Кожна копійка цієї обласної програми повинна піти виключно на якісне вирішення актуальних проблем населення.

Також гострим є питання контролю використання закуплених за рахунок обласного бюджету медикаментів.

Чи всі мешканці Київської області сьогодні мають змогу безкоштовно отримати в своєму медичному закладі відповідні ліки?

Підсумовуючи, в умовах пандемії та, м’яко кажучи, недосконалої системи охорони здоров’я, доповідь департаменту та їх «підготовка», яку побачили депутати облради - це просто абсурд якийсь.

Впевнений, що сьогоднішня версія поданої бюджетної програми (Здоров’я Київщини) не знайде підтримки в депутатському корпусі та на найближчому засіданні профільної комісії буде відправлена на доопрацювання». Маю надію, що наші рекомендації будуть враховані.

Читати "Моя Київщина" у Telegram