#

Некомпетентність та безвідповідальність: як під Києвом працює райвідділ поліції

Аліна Захаренко (юристка, активістка)

06.05.2020 13:57
Некомпетентність та безвідповідальність: як під Києвом працює райвідділ поліції

Уявіть собі таку життєву ситуацію: у громадянина хтось щось вкрав, був відповідний дзвінок на 102, приїхали поліціянти, оглянули місце події. І тиждень нічого не робили. Постраждалий витратив купу часу для поїздки в райвідділ для написання заяви (бо шукати вкрадене майно без заяви поліція, виявляється, не має права), далі – ще два місяці бездіяльності, дзвінок зі скаргою на 102 та ще місяць мовчання.

Це при тому, що місце злочину проглядається з відеокамери супермаркету поруч, а його співробітники повідомили, що відеозаписи "чистять" лише раз на 5 днів. Отже, протягом тижня з моменту дзвінка на 102 та приїзду поліції на місце для огляду до моменту написання заяви був час спокійно "зняти" відео з камер супермаркету.

Але уявіть собі: у громадянина знайшовся час повторно приїхати у райвідділ для того, щоб поскаржитись на бездіяльність поліції.

Реформу поліції видно неозброєним оком: по автоматичних розсувних дверях і табличці на стіні, що ремонт зроблений за грантові кошти. На цьому – все…

Тьотя на вході у формі поліцейського розповідає: скаржитися на бездіяльність поліцейських начальству не вийде - прийом громадян не проводиться та невідомо коли відновиться. Мовляв, хочете скаржитися – звертайтеся у прокуратуру. Тьотя на вході у формі поліцейського не знає, що скаржитися на бездіяльність поліцейських у прокуратуру неможливо, оскільки ці функції передані ДБР, а ДБР, хоча й існує на папері вже півтора роки, реально не функціонує.

Тьотя на вході у формі поліцейського сказала, що вона, хоч і не співробітник райвідділу (і таке буває – просто в формі сидить), але листочок А4 для написання скарги дасть. У той час поки громадянин заповнював заяву, дівчинка-кур'єр, яка привезла мобільний телефон, із якогось інтернет-магазину на прийом до керівництва потрапила.

Буквально за кілька хвилин начальник райвідділу вийшов прогулятися по парку. Із молодою жіночкою, якій бравий офіцер весело про щось розповідав. Обоє були без масок...

Як тут не згадати твір Миколи Носова «Незнайка на Луне»:


Читати "Моя Київщина" у Facebook