#

Нинішня ситуація в Обухівській громаді вимагає відповідальних рішень

Богдан Яцун (Громадський активіст)

02.04.2024 08:27
Нинішня ситуація в Обухівській громаді вимагає відповідальних рішень

Обласні медіа КиївВлада - Новини Києва і області і Моя Київщина досить детально розповіли про ситуацію, яка привела до дострокового звільнення Сергія Клочка з посади секретаря Обухівської міської ради і тво Обухівського міського голови після написання заяви про відставку, і можливі варіанти розвитку подій.

https://kievvlast.com.ua/.../droni-a-ne-gazoni...

https://mykyivregion.com.ua/.../sekretar-miskoyi-radi... 

Що ж стосується подальших дій, то незважаючи на те, що пройшло більше 3 тижнів від дати звільнення секретаря, ключові питання залишаються відкритими: 

Чи хтось з депутатів отримає підтримку більшості в міській раді і буде обраний новим секретарем і тво міського голови? Чи, якщо цього не відбудеться і міська рада не виконуватиме своїх повноважень, в Обухівській громаді Указом Президента буде запроваджена Військова адміністрація і припинені повноваження міської ради? (ст. 78 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні, ст. 4 Закону України Про правовий режим воєнного стану).

Коли це станеться?, оскільки відсутність в громаді керівника виконавчих органів з правом фінансового підпису гальмує вирішення багатьох фінансово-господарських питань життя громади, на що звертає увагу депутатів виконавчий комітет (звернення на фото)

Чи новий секретар виконає рішення міської ради від 25.01.2024 про проведення засобів для підрозділів ЗСУ на суму 14 млн  грн, адже невиконання цього рішення Клочком стало формальною причиною подання для ним заяви про відставку?

Моя позиція щодо подальших дій така: 

Потрібно зберегти право Обухівської громади на місцеве самоврядування, адже Міська рада є підзвітною перед жителями громади, а Військова адміністрація буде підзвітною виключно районній та обласній військовим адміністраціям, що підпорядковуються  Президенту. Мені не відомі успішні приклади ефективного управління військовими адміністраціями цивільних питань місцевого розвитку в тилових громад. Щоб зберегти свої повноваження міська рада має їх - виконувати, в тому числі обрати секретаря.

Депутатам необхідно знайти компроміс щодо кандидатури нового секретаря і тво міського голови. Це рішення треба приймати виходячи не партійних амбіцій, а з розуміння спільної відповідальності за розвиток громади.  Тут додам уточнення, що компроміс не означає всеїдність. Йдеться про обрання кандидата, з яким можна розділити відповідальність, а отже бути впевненим як мінімум в таких базових речах як: дотримання Закону, ухвалення рішень на користь громади, та підтримка ЗСУ. 

Хто б не став секретарем, питання підтримки наших захисників, будівництва укриттів, ремонту лікарні, протидія дерибану комунальної землі і власності, дотримання Законів і регламенту  буде в фокусі уваги нашої фракції Голос. 

Нинішня ситуація вимагає відповідальних рішень. Потрібно їх нарешті приймати.

Давайте обговорювати.

Читати "Моя Київщина" у Facebook