#

Новий законопроєкт про мобілізацію зазнає суттєвих змін

Олександр Федієнко (Народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки)

13.02.2024 11:11
Новий законопроєкт про мобілізацію зазнає суттєвих змін

Між першим і другим читанням новий законопроєкт про мобілізацію зазнає суттєвих змін, особливо в частинах, що стосуються захисту приватної власності громадян України, електронного кабінету, різних механізмів оповіщення громадян, ротацій тощо.

До другого читання нам треба врегулювати питання стосовно приватної власності, бо в одній статті чомусь виписали щодо транспортних засобів. Також, на мою думку, треба переписати норму стосовно судових рішень без апеляцій, бо не може такого бути, що судове рішення набуде чинності, а громадянин України не зможе апелювати. Багато питань до електронного кабінету, з яким треба розібратися: не може такого бути, що для військовозобов’язаних створили кабінет, а людина навіть не знає про нього, тобто має бути чітке підтвердження, а також різні механізми оповіщення громадян України. На жаль, не визначене питання ротації, і цим також треба займатися. Переважно важкі питання, що стосуються захисту прав громадян України. Над цим депутати будуть працювати далі

Усі правки Комітет розглядатиме разом із представниками Міністерства оборони та зацікавленими сторонами. Наприклад, коли ми обговорюватимемо питання про захист прав громадян, то, звісно, буде запрошуватися уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець. Якщо це будуть питання, що стосуються медичних речей, інвалідів, тих, хто опікуватиметься інвалідом, то запрошуватимуться представники Комітету з медичного напрямку, те ж саме стосуватиметься антикорупційного напрямку. Так вибудовуватиметься робота комітету.

Впровадження електронного кабінету потрібно не лише для оповіщення громадян, а й для того, щоб надалі запрацював сертифікат захисника. Ми багато говоримо про те, що, наприклад, представники ТЦК достатньо некоректно поводяться, коли намагаються силовими методами мобілізувати громадян України або коли громадянин України ходить і доводить, що в нього є відстрочка на певній підставі. Саме в електронному кабінеті це все буде відображатися.

Читати "Моя Київщина" у Telegram