#

Окремого пакета медичних гарантій від НСЗУ для "чорнобильців" і АТОвців не існує

Тетяна Семенова (заступниця голови Київської облради)

13.05.2020 09:26
Окремого пакета медичних гарантій від НСЗУ для "чорнобильців" і АТОвців не існує

Державою мають бути передбачені прямі субвенції та окремий пакет в НСЗУ для надання медичних послуг в базових лікарнях для "чорнобильців", учасників бойових дій та інвалідів

Щороку базовим закладом, де проходили медичне обстеження, лікування й реабілітацію ліквідатори аварії на ЧАЕС, потерпілі внаслідок чорнобильської катастрофи 1,2,3 категорій, інваліди війни, учасники бойових дій, у тому числі АТО/ООС, була Київська обласна лікарня №2. Надання медичних послуг базовим закладом передбачені постановою Кабінету Міністрів України №1218 від 04.10.1996 р.

Так було до нинішнього року. З перетворенням закладу на КНП, яке відбулося в рамках медичної реформи, лікарня втратила в статуті пункт, який визначав можливість у подальшому надавати послуги цим категоріям громадян. Адже для усіх лікарень діє типовий статут. А окремого пакета медичних гарантій від НСЗУ для "чорнобильців" і АТОвців не існує.

На допомогу в КНП КОР "Київська обласна лікарня" сьогодні розраховують 73 тисячі 031 житель Київщини.

А це:

- учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 32 418 осіб;

- потерпілі в наслідок чорнобильської катастрофи (1,2,3 категорій) – 33 036 осіб;

- учасники бойових дій та інваліди війни – 7 577 осіб, у тому числі учасники АТО/ООС – 2 156 осіб.

Турбота про людей, які ціною власного здоров’я врятували від наслідків Чорнобильської аварії мільйони співвітчизників, які сьогодні захищають цілісність нашої держави, мир і спокій кожного з нас на Сході, які проживають у забрудненій зоні - це обов’язок держави, кожного політика окремо. Ми не маємо права залишити цих людей без спеціалізованої медичної допомоги, реабілітації, звичайного лікування.

Тому, сьогодні на зустрічі з в.о. генерального директора КНП КОР "Київська обласна лікарня", заслуженим лікарем України, доктором медичних наук Володимиром Єлагіним та головою Всеукраїнської спілки інвалідів Чорнобиля Іваном Дердою було прийнято рішення звернутися до МОЗ та Мінсоц політики України аби державою були передбачені прямі субвенції, як для окремих пільгових категорій та, щоб був внесений окремий пакет через НСЗУ на отримання цими людьми медичних гарантій у базових лікарнях, як це повинно бути за законом.

До слова такі базові лікарні є в кожній області, а ще центри й інститути державного рівня.

Читати "Моя Київщина" у Telegram