#

Олександр Качний (екс-голова Київоблради): Необхідно провести перевірку коштів, які виділяє держава на підтримку кінематографії

14.09.2019 13:44
Олександр Качний (екс-голова Київоблради): Необхідно провести перевірку коштів, які виділяє держава на підтримку кінематографії

У минулому році у Державний бюджет було закладено близько 500 млн гривень для підтримки кіновиробників. З інших програм до цього фінансування було додано практично 1,7 млрд грн. За останні роки з продажу квитків на фільми, які випускалися за державної підтримки, держава отримала всього 30 млн гривень. Ми досі не маємо відповіді, за якими критеріями обиралася ці кіновиробники і ця кінопродукція.

Ми пропонували, щоб у законопроекті №1058 були відпрацьовані і надані ті критерії, за якими будуть відбирати кіно виробників. На жаль, ні механізмів, ні критеріїв, за якими працюватиме кінематограф, ми не почули. Я погоджуюся з нашими колегами, авторами альтернативного законопроекту №1058-1, у якому йдеться про підтримку українського кіновиробника. На жаль, у законопроекті №1058 український виробник зовсім відсутній.

Ми хотіли б звернутися до правоохоронних органів, до Рахункової палати, щоб була проведена перевірка використання бюджетних коштів. 1,7 млрд гривень – це великі гроші. Наприклад, сьогодні близько 1 млрд грн виділяється на інсулінозалежних громадян. Державою недофінансується програма гемодіалізу.

Ми готові говорити про те, що сьогодні потрібні патріотичні фільми. Але потрібно розібратися, як використовуються ці кошти і які фільми ми маємо змогу у результаті дивитися.

Читати "Моя Київщина" у Telegram