#

Олександр Павличук (головред порталу "Моя Київщина"): Здавайте кров – рятуйте життя

13.06.2018 07:00
Олександр Павличук (головред порталу "Моя Київщина"): Здавайте кров – рятуйте життя

Уже завтра увесь світ відзначатиме Міжнародний день донора. У травні 2005 року під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Міжнародний день донора крові 14 червня.

Цей день було вирішено прийняти задля того, щоб привернути якомога більше уваги до питання про потреби у донорській крові та її компонентах.

Донорська кров - це цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечними для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. Донорська кров також може бути необхідна при складних медичних і хірургічних процедурах. Переливання крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти тощо) і грає найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги. Служба крові є однією з основних складових ефективної діяльності системи охорони здоров'я. Забезпечення достатніх запасів безпечної донорської крові вимагає створення координованої на національному рівні служби переливання крові, що діє на основі добровільного і безоплатного донорства.

В нашій країні, на жаль, практика донорства не дуже поширена. Але при постійному дефіциті у крові в регіонах, у великих містах є проблема і профіциту крові, адже немає у нас відповідної логістики, обладнання для перевезення тощо.

Проте, з власного досвіду скажу: кров здавати необхідно. По-перше, це корисно для здоров’я, адже кров оновлюється в організмі донора (хоча дехто каже, що це вигадка, але я в це вірю). По-друге, саме ти і саме твоя кров може врятувати чиєсь життя. А це може бути чийсь чоловік, чиясь дочка, чийсь син. Хіба не прекрасне відчуття, коли ти дійсно робиш щось хороше для людей?

Тому закликаю усіх небайдужих долучитися до донорства. В минулому році слоганом Міжнародного дня донора були чудові слова, які прекрасно передають те, що я хочу сказати: «Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто».

Читати "Моя Київщина" у Telegram