#

Олександр Воронін (журналіст): Боротьба з корупцією-конкуренція інституцій чи груп політико-економічного впливу

30.08.2019 19:38
Олександр Воронін (журналіст): Боротьба з корупцією-конкуренція інституцій чи груп політико-економічного впливу

Останнім часом, боротьба з корупцією в Україні набула такого тотального розмаху та строкатого й барвистого характеру, що іноді дивно, що фігуранти цих взаємних звинувачень – ще не стали персонажами комп’ютерних ігор – швидких «стрілялок» чи навпаки - не метушливих «стратегій»…

Недавнє затримання екс-міністра охорони здоров’я та колишньої очильниці РНБОУ Раїси Богатирьової в міжнародному аеропорту (не у Борисполі, а в Жулянах), на думку деяких експертів,  покликано продемонструвати суспільству готовність нового-старого  очільника МВС Арсена Авакова  діяти не залежно від стажу держслужби затриманих чиновників: мовляв, будь вони вчорашні, позавчорашні, або навіть сьогоднішні – все одно.

До речі, багато експертів переконано, що повторне призначення Авакова вже у новому Кабміні Олексія Гончарука - чи не найбільш ризикований крок Зеленського, оскільки проти цього активно виступали представники громадського суспільства. Але мабуть новообраний Президент має неабиякі персональні зобов’язання перед Аваковим. Для більш переконливого перепризначення Авакова в мережевій обіг навіть був запущений  фейк (що відразу став мемом) про готовність екс-президента Порошенка здійснити у грудні державний переворот. Мовляв, професіоналізм керманича МВС – може стати на заваді путчу.

Але повернемося до Богатирьової. Не дивлячись на очевидне (затримана невдовзі вийде під грошову заставу від Вадима Новінського)  воно для силового відомства важливо не тільки тому, що формально з розшуку пані Багатирьову ніхто не знімав, а  ще й для того, щоб відтінити тріумфальне повернення головного юриста з адміністрації Януковича Андрія Портнова, а головне той ентузіазм, з яким цей антимайдановець взявся за антикорупційні справи постмайданівської влади, насамперед екс-президента України Петра Порошенка та  Генпрокурора Юрія Луценко.

Вочевидь, у переслідуванні вчорашньої влади Портнову допомагає керівник Державного Бюро розслідування Роман Труба, який має дружні зв’язки із керівником президентського Офісу, колишнім юристом Коломойського  Андрієм Богданом. Роман Труба, зокрема, нещодавно заяви вив, що  Порошенко фігурирує за 12-ми карними впровадженнями…

За звичай, справжня або умовна війна з корупцією супроводжується неабияким піаром та анти- піаром у ЗМІ та в соцмережах сторін конфлікту. Не оминула вона не простих відносин між очильником президентського Офісу та міським головою столиці, через бажання нової влади позбавити Віталія Кличка (всупереч давнього вердикту Конституційного суду) повноважень Глави Київської міської державної адміністрації.

Буквально днями в деяких  електронних ЗМІ була розповсюджена фейкова інформація про те, що людина з команди Віталія Кличка здійснює «тиск на підприємців Києва від «імені глави ОПУ» Андрія Богдана»

Останній оперативно відреагував на появу цієї «новини» на своїй сторинці в Соцмережі: ««Ребята, цей «чорт» не має до мене ніякого відношення. Прохання напишіть заяву в НАБУ ну або вломіть люлей…»

Депутат Київради Сергій Майзель вступив у полеміку:

«Глава ОПУ Андрій Богдан, з яким я особисто не знайомий, опублікував в Facebook статтю, в якій я нібито вимагаю кошти від київських підприємців за роботу їх МАФів. Є два шанованих видання - британське ВВС і американське СNN. А є українська пародія на ЗМІ - BBC-CCNN.com.ua. Своєю сьогоднішньою популярності я зобов'язаний «пародії» - саме на неї опублікував посилання глава ОПУ ... я не вірю, що глава ОПУ читає подібне і тим більше не розуміє різниці між журналістикою справжньою і замовною. Людина, яка пройшла президентську кампанію, поведеться на такий «Вкидання»? .. Я швидше повірю в те, що пана Богдана попросили про репост або ввели в оману щодо серйозності цього «засобу масової інформації», - написав він.

Він зазначив, що готує відповідний запит в НАБУ, щоб антикорупційне відомство поставило крапку в поширенні фейковій новині.

Інша парочка партнерів по боротьбі з корупцією-  Артем Ситник (керівник Національного антикорупційного бюро України) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - Назар Холодницький  нещодавно спілкувалися з пресою в агенції «Укрінформ», де підбивали підсумки роботи відомств за перше півріччя. До послуг представників масс-медіа було представлено майже сто аркушів інфографіки . До речі, виданих без позначення будь-яких вихідних даних видавця, що є порушенням чинного законодавства…

Досягнення НАБУ оперативно висміяв Юрій Луценко у четвер,  на першому засіданні новообраного парламенту, коли він здавав повноваження на користь Руслана Рябошапки, який порівняв кількість реальних справ, які увінчалися вироком суду,  спрямованих туди від його відомства і від   нещодавно створеного НАБУ.

Втім, журналістів  під час звіту Ситнка-Холодницького більше цікавив, образно кажучи рядок з хрестоматійної пісні Володимира Висоцького :  «Йде полювання на Вовків, йде полювання!» мається на увазі – справи щодо діяльності  однофамільців -  Дмитра Вовка та  Павла Вовка. Перший очолював НКРЕКП і  останнім часом всіляко захищає формулу закупівлі вугілля «Ротердам+», яка діяла після запровадження торговельного бойкоту ОРДЛО, другий- экс-керівник скандального  Окружного адміністративного суду Киева (ОАСК), що приймав явно заангажовані рішення. Останній, між іншим,  в усіх ЗМІ не забуває відвішувати компліменти професіоналізму Андрія Портнова…

Головна ж місія Портнова, яку він сам проголошує - юридичне переслідування екс-президента Петра Порошенка, який нині став нардепом у новому складі парламенту. Портновську, естафету, як  видно, з першого засідання Ради,  вирішив підхопити друг Медведчука Нестор Шуфріч, який під час обміну репліками риторично запитав колег: «А чому  Порошенко-серед нас?»

Історія вчить, що після революційної «бурі та натиску» завжди настає період відкату та певної реставрації (реваншу) вчорашніх сил. Так було у Франції на межі 18 та 19-сторіччя, коли на зміну якобинської диктатури прийшла наскрізь корумпована Директорія. Але в новітні часи боротьба з корупцією (або імітація цього процесу)  іноді слугує в якості своєрідної торгівлі страхом,  заради досягнення лояльності чиновників та й бізнесменів до чинної влади.

Візьмемо хоча б сусідів. Навіть в часи «президентства»  псевдоліберала Дмитра Мєдвєдєва ресурс «Компромат.Ру» щодня повідомляв про факти затримання та арешту вископосадовців. Звичайно, до суду доходило далеко не все і подібні заходи кремлівці приймали аби уникнути можливого заколоту еліт. Не хотілося, аби Україна і в цьому копіювала наших агресивних сусідів.

На початку наступного  тижня запрацює ще один орган, покликаний боротися з корупцією - Антикорупційний суд. Зараз, у процесі тотального оновлення усіх інституцій влади, потрібно аби громадськість ретельніше контролювала діяльність саме силових та антикорупційних структур, аби там дійсно домінувало право, а не партійна кон’юнктура та політична доцільність.

 І ще про одне, спостерігаючи над схваткою політиків на центральному рівні, де боротьба з корупцією - чи не головне знаряддя усунення конкурентів, суспільство не має забувати, що головні прояви цього явища проростають на містах: у регіонах, районах, містах та селищах. Між іншим,  27 серпня, Володимир Зеленський призначив Сергія Болдиря начальником Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області.

До речі, його новий керівник - Іван Баканов, якого парламент затвердив на посаді керівника спецслужби, виступаючи у парламенті, заявив, що для докорінного реформування СБУ потрібно не менше трьох років. « Якщо ж казати про перші ефективні кроки, то, я думаю, що одного року вистачить”, - зазначив він. На запитання - коли очікується подання до Верховної Ради законопроекту про СБУ і чи відбудеться це найближчим часом- Баканов зауважив, що відповідний законопроект уже розроблений і поданий до Ради національної безпеки і оборони.

Читати "Моя Київщина" у Facebook