#

Олександр Замула (активіст): Про можливість розформування Томашівської ОТГ

18.10.2019 07:46
Олександр Замула (активіст): Про можливість розформування Томашівської ОТГ

Минуло вже більше 100 днів, із дня утворення Томашівської ОТГ у Київської області.

На сьогодні, громада визнана КабМіном неспроможною, позбавлена державної допомоги на 2020 рік та ризикує бути розформована.

Я боровся за посаду голови громади із вже двічі сільським головою - Оленою Пашун. Програв.

Попри потужну підтримку на користь Олени Пашун: 5 сільських голів, що увійшли до складу громади, сільські депутати та працівники бюджетної сфери, керівництво районної ради, обласний депутат, місцевий бізнес, на жаль жінці так і не вдалось дати реальний результат керівництва новоутвореною радою, який би унеможливив рішення вищої державної інстанції - Кабінету Міністрів України, у якому визнає неспроможність Томашіської ОТГ.

КабМін пояснює: не дотримано методику формування спроможних територіальних громад, що затверджено постановою КМУ від 08.04.2015 № 214.

Щоб я робив у разі перемоги, для уникнення вироку неспроможності від Уряду?

Перший корок який я декларував у своїй програмі - це повна легалізація видобутку гранітного кар‘єру, що знаходиться на території Томашівської ОТГ.

Бюджет громади втрачає колосальні суми, через ухилення видобувних підприємств від сплати повних сборів за свою діяльність.

А це недоотримання орендної плати, зменшення рентної плати за користування надрами, через приховування реального об‘єму видобутку від офіційного обліку.

Тільки діяльність кар‘єру за законом України, допомогла би громаді нарощувати темп розвитку.

Адже за планом економічного розвитку, який було розроблено громадською організацією Платформа розбудови громад, у рамках моєї виборчої компанії, наступним кроком мало бути відкриття бетонного заводу та цеху із виготовлення тратуарної плитки.

Адже 70 % сировини для даної продукцїї під ногами - це гранітний кар‘єр та пісок.

І це єдиний варіант початку будівництва живої економіки Томашівської громади. Далі - більше!

У з‘язку із рішенням КабМіну про неспроможність, Томашівська ОТГ позбавлена на 2019 та 2020 роки державної підтримки у вигляді між бюджетних трансфертів.

Така допомога (дотації і субвенції) - це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються у бюджет Томашівської ОТГ на глобальний розвиток громади.

Їх освоєння - це ремонт доріг, оновлені ФАПи і амбулаторії, сучасна техніка у комунальному господарстві, новий водогін із чистою водою, широкі соціальні програми.

Але і це не всі негативні обставини.

Томашівська ОТГ не відповідає перспективному плану Київської області 2020 року. Тобто існування Томашівської громади після закінчення реформи адміністративно-територіального устрою, може припинитися.

Особливо реально це стає у разі прийняття законопроекту №2189, який погоджено Урядом і за яким може бути розформовано Томашівську ОТГ, і приєднано до Фастова.

Читати "Моя Київщина" у Facebook