#

Олексій Колосов (начальник філії "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Волонтери пробації: доступно кожному, корисно громаді, необхідно тисячам людей

25.07.2019 09:29
Олексій Колосов (начальник філії "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Волонтери пробації: доступно кожному, корисно громаді, необхідно тисячам людей

За кордоном волонтерство вважається звичним явищем, справою честі та репутації, хорошим тоном і елементом повсякденного життя. Наприклад, у Британії благодійність і волонтерство вважаються не тільки ознакою хороших манер, але і свого роду неписаним громадянським обов'язком.

В Україні така безкорислива допомога іншим тільки кілька років тому почала "звучати" в різних сферах життя і набирати популярності. Пробація – не виняток. Відповідно до Закону України "Про пробацію" передбачено залучення небайдужих людей на добровільній основі до діяльності уповноважених органів з питань пробації для здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із особами у конфлікті із законом. Мова йде про тих людей, які відбувають покарання у громаді та перебувають на обліку органів пробації.

Попри перестороги суспільства до засуджених, сформовані протягом десятирічь, на практиці з’ясувалося, що на Київщині є достатньо людей, які готові допомагати іншим і яких не лякає статус тих, хто переступив межу закону. При цьому важливо усвідомити, що на волі відбувають покарання особи, засуджені за незначні злочини, ті, хто не становить загрози життю і здоров’ю інших людей. І врешті-решт, засуджені – це також люди! Вони просто зробили помилку в житті, потрапили не в ту компанію, піддалися спокусі легких грошей або "зламалися" під натиском випробувань, не отримавши своєчасно підтримки з боку інших людей.

Наразі органи пробації у м. Києві та Київській області співпрацюють із 85-ма волонтерами пробації, з яких понад 70 заключили з нами договори про співробітництво протягом кількох останніх місяців. Першими зважилися на такий крок представники громадських організацій, які в принципі допомагають іншим або знають про засуджених не з чужих слів, а відвідували установи відбування покарання чи спілкувалися із клієнтами пробації під час певних заходів.

Окрім того, волонтерами пробації стають і люди, чиї рідні мали чи мають проблеми із законом, або самі пройшли такі випробування. Ці люди як ніхто розуміють страждання і сумніви засуджених, їх нерішучість і складність прийняття нових принципів життя, нових звичок і стилю поведінки. І найголовніше у цьому – підтримати людину у її прагненні змін, допомогти вирішити проблеми і показати інше життя – правослухняне.

Скільки людей, стільки й різних проблем. Саме тому ми зацікавлені у співпраці не лише з психологами і юристами, соціальними працівниками і педагогами. Волонтером пробації може бути і студент, і пенсіонер, і заможна людина, і просто представник релігійної організації. У кожного є щось, чим він може поділитися з іншими. Хтось може допомогти клієнту пробації знайти роботу (написати резюме, підготувати до співбесіди із роботодавцем чи разом із ним сходити у центр зайнятості); інший – залучити таку людину до культурно-масових заходів, тренінгів із саморозвитку чи познайомити із однолітками, які можуть стати справжніми друзями, а не компанією для розпивання алкоголю; а хтось може просто поділитися життєвим досвідом, на власному прикладі показати, як пережити ту чи іншу складну життєву ситуацію.

Скільки нам потрібно волонтерів? – Багато. У нас досить великі плани. Тільки протягом I півріччя поточного року на обліку органів пробації у м. Києві та Київській області перебувало понад 10 тисяч осіб. І кожному з них потрібна певна допомога чи підтримка. Навіть сотня волонтерів навряд чи зможе охопити всіх таких людей увагою. Однак навіть одне врятоване життя – це вже перемога. Це хороша історія успіху. Це ще один правослухняний громадянин нашої держави. Це ще одна щаслива родина. Це ще один житель села чи міста, який є цінним і корисним своїй громаді.

Служба пробації була створена для забезпечення безпеки суспільства шляхом профілактики повторної злочинності. Тобто, аби ті, хто з певних причин один раз порушили закон, усвідомили свою відповідальність перед іншими людьми, побачили альтернативу, із допомогою фахівців та небайдужих громадян змінили своє життя і ніколи більше не ступали на кримінальний шлях.

Працівники пробації проводять велику роботу щодо визначення оцінки ризиків вчинення повторного злочину, встановлення факторів і причин, які вже спонукали людину до злочину, і вживають усіх необхідних заходів для профілактики подібної поведінки, зміни прокримінального мислення та реального вирішення життєвих проблем.

Однак клієнти пробації є частиною громади. І аби їх ресоціалізація, соціальна адаптація після звільнення з місць позбавлення волі (частина таких засуджених також є нашими клієнтами на етапі їх підготовки до звільнення) була успішною, аби людина зайняла свою нішу в громаді, важливо, аби представники цієї громади, в тому числі у якості волонтерів пробації, допомогли їй зорієнтуватися, працевлаштуватися чи змінитися для подальших змін.

Тому ми відкриті до співпраці! Філія Державної установи "Центр пробації" у м. Києві та Київській області запрошує усіх небайдужих громадян до співробітництва у якості волонтерів пробації.

Якщо ти студент вищого навчального закладу, член благодійної, громадської чи релігійної організації, або просто небайдужий громадянин та володієш певними знаннями, уміннями чи навичками, які можуть допомогти у виконанні завдань соціально-виховної та профілактичної роботи з клієнтами пробації, сприяти їх працевлаштуванню, залученню до навчання чи соціально-корисної роботи, наданню консультацій правопорушникам та їх сім’ям, долучайся до волонтерства в пробації! Не будь байдужим, зроби свій внесок у краще майбутнє нашої держави!!!

Для одержання додаткової інформації звертайтеся за номером телефону: 044 361 01 53 або за адресою: м. Київ, вул. Обсерваторна, 25.

Читати "Моя Київщина" у Telegram