#

Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Суспільно корисні роботи — ефективний інструмент притягнення боржників до відповідальності

05.04.2019 06:45
Олексій Колосов (начальник філії Державної установи "Центр пробації" у місті Києві та Київський області): Суспільно корисні роботи — ефективний інструмент  притягнення боржників до відповідальності

Суспільно корисні роботи як один із видів покарання для неплатників аліментів було введено першим пакетом законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, що набули чинності 6 лютого 2018 року.

Вже понад рік, як закон набув чинності і сьогодні ми можемо зробити перші підсумки роботи уповноважених органів з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області щодо реалізації закону.

З моменту набрання чинності закону до уповноважених органів з питань пробації у місті Києві та Київській області надійшло на виконання 210 постанов про задоволення протоколів державних виконавців про вчинення боржниками адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП за несплату аліментів. А 92 неплатники вже відпрацювали суспільно корисні роботи.

Проте найголовніше досягнення законопроекту — це те, що усі кошти нараховані за виконання таких робіт перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів. Таким чином ліквідовуються заборгованості з виплати аліментів, а значить, діти отримують гроші на навчання, розвиток та відпочинок. Даний вид адміністративного стягнення стає особливо актуальним у випадку, коли неплатник умисно не бажає працювати, або працює не офіційно.

Та під час роботи органи пробації стикнулися з проблемою нестачі коштів в організаціях, які визначені для відпрацювання даного виду стягнення та не внесення підприємств у перелік погоджених об’єктів.

Проте завдяки налагодженій співпраці уповноважених органів пробації з прокуратурою Київської області лише протягом  березня у перелік узгоджених об’єктів  було додано 35 нових підприємств.

Втілення таких масштабних законопроектів справа не одного дня, та відчуваючи відповідальність перед дітьми, орган пробації виконує свої функції перед державою, крок за кроком впроваджуючи у життя, цей ще доволі новий, проте ефективний інструмент  притягнення боржників до відповідальності.

 

Читати "Моя Київщина" у Telegram