#

Олексій Кулагін (керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС"): Для того, щоб зупинити рейдерство, треба зробити його нецікавим для самих рейдерів

22.08.2019 05:30
Олексій Кулагін (керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС"): Для того, щоб зупинити рейдерство, треба зробити його нецікавим для самих рейдерів

За наявності політичної волі остаточно покінчити з таким явищем як рейдерство в Україні можна всього за тиждень. Наразі представники влади та силові структури більше вдають боротьбу з рейдерством, адже в них досі немає єдиної методики розслідування.

Рейдерство - захоплення майнових прав, майна та корпоративних прав - сьогодні сягає таких масштабів, що це вже загрожує економіці держави. Цими вихідними весь інтернет був переповнений тим, що СБУ та прокуратура звітували про те, як вони ефективно поборолися з рейдерством. Повірити в те, що це дійсно боротьба держави з рейдерством, дуже складно з однієї причини: жоден з тих, хто постраждав від рейдерства, чиї підприємства заблоковано та вже втрачені робочі місця, доход та управління цими підприємствами, досі повністю не повернув свою власність. І що з того, що вони обшукали та заарештували дрібних сошок з масштабним висвітленням в інтернеті своїх досягнень? Для економіки України користі жодної. Навпаки, це виглядає так, наче зачищується поле для рокіровки "касирами" під нових вигодонабувачів. Не більше того.

Що таке рейдерство? Це звичайний "гоп-стоп". Те, що дуже просто класифікується з точки зору розслідування: є обібраний і є той, хто його обібрав. Той, хто обібрав, є підозрюваним. Як тільки підозру пред’явлено, при переході майна від законного власника до незаконного, є 72 години для того, щоб обрати запобіжний захід. І це вже є підставою для арешту вилученого майна та передачі його назад законному власнику в управління. Поки що без права його продати чи комусь передати, але управляти має власник. Це дозволить зберегти робочі місця, місце на ринку. А потім вже протягом місяця з'ясовувати супутніх осіб. І тоді багаторівнева схема, в якій задіяна маса людей з метою уникнути відповідальності, навпаки прийде до ще більшої відповідальності. Це вже буде злочин, скоєний групою осіб - як правило, це майже вдвічі збільшує термін покарання", - підкреслив бізнесмен.

Коли буде такий підхід, тоді рейдерство "стане абсолютно нецікавим". Для цього не потрібно жодних законів - лише розробити міжвідомчу інструкцію (ГПУ, СБУ, МВС тощо) для того, щоб визначити методику розслідування даних випадків. Якщо в цих схемах з’явився чиновник, треба задіяти також ДБР.

Читати "Моя Київщина" у Facebook