#

Ольга Богомолець (народний депутат): Небезпечні для життя продукти скоро зникнуть з полиць магазинів

12.06.2018 07:01
Ольга Богомолець (народний депутат): Небезпечні для життя продукти скоро зникнуть з полиць магазинів

Непродумана ліквідація санепідемстанцій в рамках "реформ" призвела до різкого погіршення епідеміологічної ситуації в держави та людських жертв.

Так, у минулому році вперше в історії Україні було зафіксовано смерті від промислового ботулізму, що стало наслідком відсутності державного контролю за умовами виготовлення, зберігання та реалізації харчових продуктів.

Сьогодні, фактично, виробників ніхто не контролює, і ми, як споживачі, можемо покладатися лише на їхнє чесне слово та порядність.

Але наразі йдеться про життя і здоров'я людей, тому на моє переконання – чесного слова тут замало. Безпечність та якість продуктів для громадян має бути гарантована державою.

Тому разом з колегами ми розробили і зареєстрували комплексний законопроект N8464, який стане епохальним та призведе до докорінної зміни ситуації у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя в Україні.

Цим законопроектом вносяться зміни до 39 законів і кодексів України з тим, щоб відновити державний контроль за якістю харчування та питної води.

Так, створювати та затверджувати державні медико-санітарні нормативи і правила тепер буде МОЗ виходячи з інтересів безпеки здоров'я громадян.

Здійснювати державний нагляд у сфері санітарно-епідеміологічного благополуччя будуть центральні органи влади з відповідними повноваженнями.

Органи влади також тепер наділяються чітко прописаними повноваженнями щодо організації додаткових протиепідемічних щеплень, можливості забезпечення імунобіологічними препаратами в екстреному порядку тощо.

Завдяки прийняттю цього закону суспільство отримає безперешкодний доступ до актуальної інформації про санітарно-епідемічну ситуацію та загрози санітарно-епідемічному благополуччю.

Загалом, законопроект усуває багато конфліктів інтересів, ліквідовує дублювання функцій різних відомств, упорядковує державний контроль над забезпеченням безпеки життя і здоров'я громадян і дозволяє нам створити сучасну европейську ефективну систему попередження епідемій та спалахів небезпечних хвороб.

Авторський колектив законопроекту про безпеку життя і здоров'я українців – 21 депутат з абсолютно всіх парламентських фракцій. Його узгодив МОЗ і підтримав уряд, і він має бути визнаний, як невідкладний. Можна не сумніватися, що вже найближчим часом законопроект буде прийнятий парламентом, а українці отримають сучасний ефективний інструмент захисту їхнього життя і здоров'я.

Як відомо, тривалість і якість життя людини на 50% залежить від способу життя та харчування. А тому прийняття цього закону стане ще одним кроком до досягнення моєї мети – продовження середньої тривалості життя українців до 80 і більше років.

Передрук з "УП"

Читати "Моя Київщина" у Facebook