#

Остап Семерак (Міністр екології та природних ресурсів України): Франція готова інвестувати 1 млрд євро у сонячну електростанцію в Чорнобилі

20.06.2018 09:38
Остап Семерак (Міністр екології та природних ресурсів України): Франція готова інвестувати 1 млрд євро у сонячну електростанцію в Чорнобилі
Остап Семерак

Два роки тому я звернувся з пропозицією до світу, що Україна готова на території Чорнобильської станції запропонувати мережі, трансформатори, людей, які там залишилися працювати, можливості для інвестування у відновлювану енергетику. Наприклад, в сонячну.

Ця новина була слабо сприйнята українськими медіа, але вона протягом першого місяця облетіла сторінки таких видань, як The Guardian, Deutsche Welle, Bloomberg та інших - насправді ми отримали шалений інтерес. Після цього французький уряд інвестував 250 тис. євро, дослідивши, на наше прохання,  можливості реалізації такого проекту.

У нас сьогодні є техніко-економічне обґрунтування, що цей проект можливий величиною в 1,2 ГВт. Для того, щоб порівняти цю величину, це розмір одного енергоблоку колишньої Чорнобильської АЕС. Загальна вартість проекту оцінюється в 1 млрд євро, і представники Engie на останньому засіданні Ради інвесторів при президентові України заявили про свою готовність надати цю суму. Ми цей 1,2 ГВт повинні поділити на 10 черг і запропонувати інвесторам, щоб вони прийшли і почали будувати буквально вже сьогодні. Оскільки французи заявили про це на Раді інвесторів, то це вкрай серйозна заява і це означає, що вони вже готові будувати.

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook