#

Павло Вуєць (журналіст): Війна за Київщину – перша кров у битві Тимошенко і Порошенка

28.09.2017 13:07
Павло Вуєць (журналіст): Війна за Київщину – перша кров у битві Тимошенко і Порошенка

Події в Київській облраді, які завершились для депутату від «Батьківщини» нокаутом, яскраво продемонстрували, якого градуса сягнула боротьба за ключовий регіон. На сесії у вівторок, 26 вересня, де мали розглядатись бюджетні питання, представники «Солідарності» почали вимагати включення до порядку денного питання змін до регламенту. А коли голова облради Ганна Старикова (представляє «Батьківщину») відмовилась це робити, депутат від президентської сили Віталій Карлюк прорвався до президії й скрутив мікрофон. За Старикову намагався заступитись її однопартієць Владислав Хахулін, але отримав від Карлюка такого хука, що втратив не тільки зуби, а й притомність. Зараз депутат зі зламаною щелепою та струсом мозку перебуває в лікарні.

Усе це відбувалось на очах Олександра Горгана, губернатора області, який одночасно є депутатом Київської облради. Горган кричав про провокації керівництва облради і, звісно, що після такого розвитку події сесію було зірвана. Зараз сторони грають у словесний пінг-понг.

Старикова звернулась до президента з вимогою дати оцінку ситуації: «Зараз я бачу загрозу моєму життю, життю депутатів коаліції в облраді. Пане президенте, ви несете особисту відповідальність за тих, кого ведете під своїми знаменами як до органів виконавчої влади, так і до органів місцевого самоврядування».

Події 26 вересня виглядали дикувато, але до того йшло давно. Протистояння між «Батьківщиною», яка має більшість в облраді, та президентською силою, яку явно не влаштовує такий «розклад», триває вже давно. Так, наприклад, раніше з подачі «Батьківщини» депутати облради (57 з 84 голосів) ухвалили звернення до Верховної Ради, в якому виступили за затвердження в парламенті механізмів, що регламентують імпічмент глави держави. Причому, кнопки натиснули навіть декілька депутатів з «Солідарності». Хоча це голосування, по суті, було декоративним, а прізвище Порошенка в тексті звернення не фігурувало, президентська вертикаль відреагувала на нього дуже чутливо. Губернатор Горган наполягав на переголосуванні, а Старикова скаржилась, що після цього почався пресинг Генпрокуратури та СБУ. Генпрокуратура запросила інформацію про декларації депутатів, які підтримали рішення, а СБУ заблокувало виділення коштів на реалізацію цільових напрямків програми соціально-економічного розвитку. Депутати навіть ухвалили низку звернень про знищення силовиками місцевого самоврядування, причому їх адресатами стали дуже різні персони: від президента та прем’єра до директора Світового банку та спецпредставника США в Україні.

Згодом регламентна комісія облради звернулась до Горгана з вимогою роз’яснити, яким чином він, порушуючи закони, суміщає статус депутата та голови обладміністрації, і вимагала скласти мандат. Але точкою кипіння, що призвела до вчорашніх подій стало голосування 5 вересня, за мотивами яких в «шапці» сайту облради досі «висить» новина – «Київська обласна рада визнала дії виконавчої влади Київської області економічним геноцидом, а роботу облдержадміністрації незадовільною». Виявилось, що за ці рішення, нарівні з усіма, голосував депутат від «Батьківщини» Іван Кудлай, проте, за даними Держприкордонслужби, депутат фізично не міг бути присутнім в Україні, бо перебував на відпочину в Антальї. До справи вже звично підключилась СБУ, а зміни до регламенту, які просували Горган та «Солідарність», якраз і мотивувались заявою спецслужби про фальсифікацію голосування. Причому губернатор-депутат запевняв, що новий регламент готові були підтримати фракції «Самопоміч», «Наш край», Радикальна партія та Опозиційний блок, але Старикова свідомо проігнорувала це.

Одна з потенційно конфліктних норм нового регламенту стосувалась безпосередньо порядку зміни керівництва облради: якщо за чинним, для цього потрібно дві третини депутатів голосів, то за новим – достатньо простої більшості. На думку Горгана, яку він висловив «Главкому», Старикова боїться, що депутатський корпус може висловити їй недовіру, тому так і пручалася. Після гучного інциденту також було зірвано голосування і з бюджетних питань щодо виплат в соціальній сфері.

Пікантності ситуації додає той факт, що обласну організацію «Солідарності» очолює Ігор Кононенко – тіньовий куратор президентської фракції в парламенті та людина, дуже наближена до Порошенка. І фактично «розбірки» в обласній раді – це репетиція на місцевому рівні протистояння Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Якщо Горган – пряма креатура Кононенка, який сам колись був депутатом Київради від Блоку Черновецького, то Старикова – людина впливового на Київщині екс-нардепа від «Батьківщини» Костянтина Бондарєва, який очолює обласну організацію партії. До речі, перед конкурсом на посаду губернатора облрада рекомендувала на цю посадусаме кандидатуру Бондарєва.

 «Ніякого протистояння нема, – відмахується Бондарєв. – У нас є абсолютна більшість, опозиційна до діючого режиму. Ця влада – кримінальна… і вони мають піти. І нема у них ніяких голосів на зміни до регламенту, вони просто хотіли зірвати голосування з бюджету, бо їм вигідна дестабілізація на Київщині. Але зараз половина фракції «Солідарності» готова з неї вийти і організувати міжфракційне об’єднання».

Горган сьогодні підписав звернення до обласної ради з проханням провести нову позачергову сесію, бо невирішеними лишились питання розподілу коштів обласного бюджету щодо захищених видатків. І наполягає, що другим питанням все ж має стояти приведення регламенту до вимог чинного законодавства.

«Фактично ми зараз маємо регламент, де вказано, що у нас має бути 148 депутатів, хоча насправді їх 84, – пояснює Горган. – І це не єдина норма, яка прямо суперечать чинному законодавству. Новий регламент приведе у відповідність кількість депутатів, унормує порядок проведення скликань, бо зараз голова облради робить все на свій розсуд. Також саме вчора СБУ оприлюднила факти фальсифікації голосування 5 вересня про негативну оцінку дій виконавчої влади і вимогу звільнення кількох посадових осіб. Наша фракція під час розгляду регламенту мала намір з голосу внести пропозицію, яка унеможливить голосування чужими картками за рахунок здійснення відеотрансляції».

Тож кінця «клінчу» в боротьбі за ключовий столичний регіон, не видно – пристрасті й далі розпаляються. Що цікаво, на відміну від області, у самому Києві президентська сила цілком контролює ситуацію, хоча й тут є певне напруження між депутатами, які орієнтуються на Кононенка та мера Віталія Кличка. Але те, що просто перед носом президента є область, яку він вже не контролює, безперечно, дуже дратує Банкову. Перша кров вже пролилася, й іміджево це вдарило не лише по президенту і його силі, а й по самому Горгану. Глава обладміністрації останнім часом збільшив активність у медійному просторі і, за чутками, має амбіції, що простираються далі за губернаторство. Та чи не втратить він «синицю в руці» через «журавля в небі»? На наступні серії протистояння за Київщину залишилось чекати недовго.

Передрук з сайту «Главком»

Читати "Моя Київщина" у Telegram