#

Президент Зеленський вчинив дії, які містять ознаки злочину

Геннадій Друзенко (конституціоналіст)

02.01.2021 17:25
Президент Зеленський вчинив дії, які містять ознаки злочину

Можна по-різному ставитись до судді Тупицького. Певен, щирих шанувальників у нього не багато. А от Конституцію можна або виконувати або не виконувати. Президент визначився: НЕ виконувати. Миттєво перекваліфікувавшись на самодержця. Бо Президент в Україні за означенням є "гарантом додержання Конституції України" (ст. 102 Основного закону).

Стаття 19 Конституції України недвозначно говорить, що Президент як орган державної влади "зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України".

Конституція (саме Конституція, а не Кодекси та закони) містить вичерпний перелік повноважень президента (що чорним по білому записано у ст. 106). Серед них, як не тлумач Основний Закон, немає прав "відстороняти суддю Конституційного суду від посади". Ба більше, це пряме порушення принципів розподілу влад та незалежності суддів.

Посилання в президентському указі про відсторонення Тупицького на ст. 154 Кримінально-процесуального кодексу лише демонструє правове невігластво офісу гаранта. Бо порядок накладення стягнень на суддів КСУ визначає Конституція та Закон "Про Конституційний суд України", а не КПК. А профільне законодавство загалом не передбачає можливості "відсторонення судді КСУ від посади". Натомість вичерпний перелік підстав для звільнення та припинення повноважень судді визначає ст. 149 (прим.) Конституції, в якій і близько немає такої підстави як "підозра або обвинувачення у злочині" (що начебто стало підставою для відсторонення Тупицького від посади) - лише "набрання законної сили обвинувальним вироком" суду щодо судді КСУ.

Якщо все це перекласти людською мовою, то Зеленський забив на Конституцію, явно вийшов за межі власних повноважень та вчинив дії, які містять ознаки злочину, передбаченого ст. 109 Кримінального кодексу України (в частині "захоплення державної влади", тобто свавільне привласнення неналежних йому владних повноважень).

Тепер питання лише в тому, хто перший на повний голос вимовить слово ІМПІЧМЕНТ.


Читати "Моя Київщина" у Telegram