#

Пристолична громада: заява про злочин

Антон Болбочан (журналіст)

09.10.2020 10:00
Пристолична громада: заява про злочин
Ігор Левін розповідає про злочини у Щасливому

До "Моєї Київщини" звернувся голова спілки "Громада Щасливого" Ігор Левін із проханням звернути увагу на те, що відбувається у Пристоличній об’єднаній громаді, у яку входять Щасливська, Великоолександрівська та Дударівська сільські ради. Фактично йдеться про фантастичний земельний дерибан та багатомільйонні розкрадання. Редакція нашого видання вирішила дати слово пану Левіну, аби він розповів про свавілля, яке влаштувала місцева влада.

Шановна громадо!

25 жовтня 2020 року нас усіх чекає непростий вибір на місцевих виборах до Пристоличної ОТГ. Влада вирішила загнати всіх кандидатів під прапорами політичних партій і самостійно висуватися, і мати свою точку зору. Ще один підступний вчинок влади – імперативний мандат, тобто, партія в будь який час може відізвати свого депутата і замінити його іншим.

Ми з Вами повинні вирішити: або нам вибирати старих злодіїв депутатів, або дати можливість прийти новим людям, переважно місцевим, яких ми добре знаємо. Я не маю права Вам когось рекомендувати, але це повинна бути нова, незаплямована, місцева, добре знайома нам людина.

Я, як Вам і обіцяв, не балотуюся, бо якщо буду членом якоїсь партії, то обєктивних та рішучих розслідувань проти корупції в наших селах Ви не дочекаєтеся.

Від нашої ГС "Громада Щасливого" кандидатами в депутати Пристоличної ОТГ висунуті претенденти в різні політичні партії, оскільки в нашій команді завжди були люди різних ідеологічних поглядів, але чесні та справедливі. Особливо хочу подякувати депутату О.П. Луцькому, першій дитині, яка народилася в той час, коли будувався на цій землі Племінний завод Бортничі. І хоч він за віком не виявив бажання балотуватися, його чесна, активна, громадська позиція, заслуговує нашої пошани та поваги.

Одіозну кримінальну особистість М.Ф. Шмаюна, який входить у ТОП–10 корупціонерів Київщини, не допустили до виборів на голову Пристоличної ОТГ, а він зміг купити собі місце кандидата в депутати партії "Слуга Народу", але чомусь цей факт приховується від громади. Надаємо фото в опублікованому в газеті Віснику Щасливого, який друкується за кошти Щасливської сільради, де він цей факт приховав.


Ми неодноразово зверталися від ГС "Громада Щасливого" до Президента Зеленського та голови партії "Слуга Народу" із вимогою не брати у свою партію корупціонера Шмаюна, де ми перерахували більш 24-х відкритих кримінальних справ щодо Шмаюна М.Ф., але як бачимо гроші в цій політсилі дійсно вирішують усе.



Нагадаємо й Вам ці кримінальні справи, а саме: зловживання владою та службовим становищем, підроблення документів, а також складання та видача завідома неправдивих документів, заниження розміру пайової участі в місцевий бюджет його родинними підприємствами, незаконна та безоплатна передача лісового фонду своїм родичам та вирубка лісу в межах Щасливської сільради, незаконна забудова, незаконне збагачення (згідно з даними декларації) та інші.

Ще у липні 2019 року ми надали матеріали та докази, що чинний голова Щасливської сільської ради М.Ф. Шмаюн за попередньою змовою, зловживаючи владою та службовим становищем, із метою отримання неправомірної вигоди привласнив 11 мільйонів гривень коштів з місцевого бюджету, які перерахували для купівлі аварійного приміщення (ІВЦ) для початкової школи (1-4 класів) с. Щасливе. НАБУ була зроблена експертна оцінка цієї аварійної будівлі та виявлено факти підробки документів (рік вводу в експлуатацію будівлі 1970, а в підроблених документах 2011, наявність комунікацій, а по факту вони відсутні і таке інше). ДАБІ на запит по цій будівлі надало відповідь, що власник до них не звертався та інформація відсутня. Тож НАБУ відкрило кримінальну справу щодо незаконних дій Шмаюна М.Ф. СТ. 214 ч. 1 КПК України №52019000000000853 від 27.09.2019р. Цікаво, що від депутатів Шмаюн М.Ф. приховав факт перерахування коштів на суму 15 млн грн, по’яснивши тим, що цю будівлю сільраді дарує інвестор. Ця будівля по вул. Героїв Майдану, 20А кілька років знаходиться в аварійному стані і там вже давно немає орендаторів, фундамент тріснув та зруйнований дах.


Тобто наші діти та онуки повинні вчитися в цій небезпечній для життя аварійній будівлі, хоча за ці гроші можна було побудувати новий корпус НВК для 1-4 класів. Звісно, що кошти, 11 мільйонів гривень, які Шмаюн М.Ф. вкрав у нас із Вами, пішли на будівництво 8-поверхового будинку по вул. Героїв Майдану, 15 відомого як ЖК "Тріумф Софіївський", який належить йому та родинному ТОВ "Кіа - Центр". 

Дуже  хотілося би почути коментарі з цього приводу наших вчителів та вихователів дитячих садків, які будуть голосувати за цього пройдоху. Дуже обурило нас та місцевих мешканців те, як у газеті "Вісник Щасливого" цей крадій щиро вітає педагогічні колективи сіл Щасливе та Проліски з Днем працівників освіти та хвалиться нібито своїми досягненнями. Його особистий вклад у розкрадання Щасливської громади всім давно відомий, особливо те, що весь центр села Щасливого та прилеглі земельні ділянки з комунальним майном перейшли у власність родини Шмаюнів.

Крім цього, Шмаюн М. взяв в оренду територію ринку в центрі села Щасливе та здавав у сільську раду копійки, а сам заробляв сотні тисячі гривень, але цього йому показалося мало, тож він через сесію незаконно провів рішення про передачу території ринку в його приватну власність для подальшої забудови багатоповерхівками. Ви спитаєте, а де буде ринок? Так, звісно на приватній ділянці 2 га, яка належить знову Шмаюну на території колишньої птахоферми по вул. Демидова. Як бачимо, цей ненажерливий  мародер хоче обкласти поборами наші села.

Раніше такі ж кримінальні оборудки зі шкільною землею та приміщеннями, Шмаюн М.Ф. вже неодноразово проводив, як і з крадіжкою землі під церквами, садочком, лікарнею, кладовищем, лісом, руслом річки, лісосмугами, землями комунальної власності та комунальним майном.

Ще в 2016 році в межі Щасливської сільської ради приєднали 447, 94 га у Щасливому та 93, 45га в с. Пролісках, але раптово на першій же сесії з’ясувалося, що ці землі вже поділені та розкрадені. Зараз, у 2020 році, при об’єднані сіл у Пристоличну територіальну громаду, більш тисячі гектарів з району ввійде в межі ОТГ, і за цю землю, уже йде боротьба між політичними партіями.

Прикро, що знову жодної земельної ділянки жителі Пристоличної ОТГ, якщо оберуть Шмаюна та стару владу, не дочекаються.

Раніше ми Вам вже писали, що Шмаюн М., нач. ЖКК "Щасливський", Катасонов Є., Бовсуновський О., своїми злочинними діями створили екологічну катастрофу шляхом незаконного засмічення більш 19 га в межах Щасливської сільради.

Згідно зі зверненням Голови ГС "Громада Щасливого" Левіна І.О. та Державної екологічної інспекції в особі С. Волкова, Головне управління СБУ у м. Києві та Київської області та прокуратура Київської області відкрило щодо посадових осіб Щасливської сільради та КП "ЖКК "Щасливський" кримінальне провадження від 24.04.2020 № 12020110100000964.

Ці посадові особи учинили злочин ст. 239 (псування земель відходами) та нанесли шкоду Щасливській громаді на 207 млн. 174 тис. гривень. Тобто сміття за гроші стали звозити зі всієї України та за 2,5 роки на цьому місці (на земельній ділянці більше 10 га) виросли гори сміття висотою 5-10 метрів. Активісти, журналісти та місцеві мешканці неодноразово в ЗМІ та на ТВ показували речові докази цього сміття, яке завозилося туди зі всієї України. Це  і львівське сміття, відходи промпідприємств, ртутні люмінесцентні лампи, останки великої рогатої худоби та багато іншого.

Зараз, щоб прихоівти злочин та уникнути кримінальної відповідальності, Шмаюн М., Катасонов Є., Бовсуновський О., за допомогою важкої техніки вирили в ґрунті траншею шириною 6-8 метрів та глибиною 6-8 метрів та засипали це все цими небезпечними відходами. Перші ґрунтові води у нас на глибині 10 метрів. Уявіть собі, що це небезпечне сміття перетворившись в отруту, через рік вже буде в перших водоносних шарах. До речі, наші села, які входять у Пристоличну ОТГ займають перше місце по захворюванню на онкологію в Київській області, а завдяки цим крадіям-мародерам ця і так вкрай небезпечна ситуація погіршиться.

Для того, щоб покрити свої витрати, які пішли на приховування цього екологічного злочину, вони на виконкомі, а не на сесії, вирішили підняти тарифи на вивіз сміття майже у два рази – із 15,00 гривень на 27,00 гривень. 

Останні півтора року Шмаюн М. повністю ігнорував депутатів та сесію, одноосібно проводячи на виконкому всі скандальні та злочинні рішення, що є не законними і підлягають скасуванню новообраною радою депутатів Пристоличної ОТГ.

Ми не одноразово Вам писали про те, як Шмаюн М. прокрутив мутну схему з землями для бійців АТО: це скандально відома історія ЖК "7Я". Щоб знову не повторювати всю цю кримінальну історію, констатую: місцеві мешканці знов не отримали жодної квартири, а чомусь родина Шмаюнів, отримала в цьому ЖК "7Я" більш 20-ти квартир та нежитлових приміщень. Цинізм та жадібність цієї родини зашкалює. Пам’ятаєте реконструкцію парка та стели загиблим воїнам Великої Вітчизняної війни, де зять Шмаюна Ю.Буря, керував будівельними роботами та вивіз бетонні плити, які там були раніше покладені, і завіз на свій котеджний городок "Зарічний Гай", який теж належить сім’ї Шмаюнів.

Також у приватну власність Шмаюна перейшла будівля, яка належала лікарні та в якій у часи СРСР знаходився морг. Так-от, ці нехристі зробили там свій приватний офіс та підбираються привласнити земельну ділянку бувшої лікарні. До речі амбулаторію, яку будують за наші з Вами кошти та чомусь утретє збільшують кошторис, на її будівництво (мабуть, ніяк не нажреться), планують зробити платну та приватну. І це за наші з Вами гроші.

Чому працівники сільради та депутати дозволили зятю Шмаюна Ю. Бурі "кришувати" всі будівельні роботи та асфальтування на території Щасливської сільради. До речі, увесь асфальт, який знімається при асфальтуванні та був раніше закуплений за наші з Вами кошти, завозиться Шмаюном на свої будівельні майданчики такі, як по вул. Демидова. Усі ми з Вами були свідками третьої за п’ять років  реконструкції та асфальтування дороги по вулиці Героїв Майдану. Чому бруківку, яку клали 3 роки назад Шмаюн вивіз на свої приватні ділянки, а знову за наші з Вами кошти поклали нову. Чому ця реконструкція по вул. Героїв Майдану, яка коштувала нам 35 млн грн., почалася та закінчилася лише біля приватного бізнесу Шмаюнів? Особливо біля двох багатоповерхових будинків ТД "Оріана" та 6-ти магазинів у центрі села.

Зараз ці матеріали знаходяться в прокуратурі та НАБУ.

Де ще в Україні є такий крадій-мародер, який у таку скрутну для країни годину та війну, зумів вкрасти більше половини території сіл Щасливе та Проліски. Буде дуже прикро, сумно та жахливо, якщо ми знов виберемо цих пацюків-мародерів  до наших слуг-депутатів. Це чорна пляма, ганьба в історії наших сіл.

Читати "Моя Київщина" у Telegram