#

Про децентралізацію, що несе загрозу державним інтересам

Валерій Колюх (народний депутат України, 92 округ)

07.06.2021 09:33
Про децентралізацію, що несе загрозу державним інтересам

Децентралізація на сьогодні несе загрозу державним інтересам, оскільки нема жодних механізмів стримування влади територіальних громад. Це мало б вирішуватися на рівні запровадження Інституту префектів, але поки Президент та Офіс Президента розробляє лише законопроєкт про внесення змін до Конституції.

На префектів як представників президента на місцях мали би бути покладені повноваження принаймні призупиняти незаконні рішення місцевих громад із одночасним зверненням до суду. Децентралізація призвела до повної безкарності та безвідповідальності місцевих громад. Фактів я можу наводити досить таки багато, але механізмів впливу на них немає.

І коли говорити про вирішення проблем місцевих громад на рівні обласної державної адміністрації, то треба задати таке питання: "А чи має ОДА вплив на громади?"

Ні, адміністрація не має жодного впливу. Ця незалежність місцевих громад приведе до того, що вони почнуть приймати не зовсім державницькі рішення, які потрібно буде зупиняти. Тому децентралізація це добре, якщо мова йде про передачу їм земель, фінансів, бюджету тощо. Але, якщо не буде важелів стримувань, це негативно вплине на державне управління в цілому, а відповідати за це буде саме центральна влада, яка не має впливу на місцеві органи.

У межах земельної реформи державні угіддя були передані громадам. Після прийняття закону №2194 тергромади мають право ще й змінювати цільове призначення земель. У мене складається враження, що корупцію з гори передали донизу. Я далекий від того, що депутати місцевої громади не скористаються можливістю необдуманого швидкого заробітку.

У межах мого округу є Тарасівське титан-цирконієве родовище, навколо розробки якого був скандал у 2019 році. Я не знаю, як поведуть себе місцеві депутати, коли постане реальна можливість початку розробки цього родовища. Поки що будь-які дії щодо цього родовища призупинилися. У будь-якому разі я підтримуватиму громадськість, бо люди не повинні страждати, що б їм не обіцяли.

Читати "Моя Київщина" у Facebook