#

Про добровольців

Андрій Парубій (ексголова Верховної Ради)

14.03.2020 11:42
Про добровольців

Шість років тому розпочалася героїчна сага новітньої української історії – історія нашого добровольчого руху.

Добровольчий рух недарма народився на Майдані. Бо саме Майдан яскраво проявив найкращі якості українців – братерство та щирість, сміливість і самовідданість, взаємоповагу та гідність.

На Майдані сформувався та закріпився той тип сучасного українця, якого найбільше бояться наші вороги. У минулому житті він був студентом чи водієм, айтішником чи викладачем, медиком чи підприємцем. У новому житті українець став воїном, готовим захищати свій вільний вибір, своє майбутнє, свою країну, своїх друзів, свою сім'ю, свою гідність.

Коли розпочалась російська агресія, українець, майданівець не міг стояти осторонь. Він прагнув захищати свою Батьківщину. У той час минуло лише декілька днів після мого призначення Секретарем РНБО, але я добре володів ситуацією – на жаль, українські силові структури та армія були не готові протистояти наступу "руского міра", спробам утворення маріонеткової "Новоросії" – від Харкова і Донецька – до Одеси і Дніпра. Пів України, не менше, – такими були плани Путіна та його прислужників в Україні. Єдиним способом ефективної протидії ворогу в тих умовах я вважав створення організованого і озброєного народного спротиву – добровольчого руху. І нам в стислі терміни вдалося виконати це завдання. Відібрати людей, провести необхідний вишкіл, навчити вчорашніх майданівців поводитись зі зброєю та дотримуватись військової дисципліни. У цьому дуже допомогли патріотично налаштовані офіцери армії, міліції та СБУ, афганці, колишні військовослужбовці.

Необхідно було терміново створити відповідну законодавчу базу. 13 березня 2014 року мав честь представляти з трибуни Верховної Ради України Закон про "Про Національну гвардію України", яким ми законодавчо закріпили добровольчі формування як складову національної системи безпеки та оборони.

Сонячного ранку 14 березня 2014 року як керівник Самооборони Майдану я звернувся із закликом до моїх побратимів і прямо з Майдану Незалежності п'ять сотень бійців Самооборони Майдану вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині, а за декілька тижнів – на лінію зіткнення. Так був сформований перший добровольчий батальйон Національної Гвардії України.

Саме наші добровольці зупинили смертоносну "русскую весну" – весняний наступ Путіна в Україні. Саме добровольці визволили перші українські міста й села від російських окупантів. І відкинули ворога аж за "порєбрік". Добровольці дали можливість переформувати Збройні сили України та силові структури держави, щоби потім разом зупиняти російські регулярні війська.

Історія російсько-української війни, яка розпочалася у день, коли ще стояв Майдан і навіть Янукович був у Києві, ще пишеться. Але вже в цій історії назавжди закарбовано героїчний чин українських добровольців.

17 січня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Постанову, якою установила державне свято – День українського добровольця, що відзначається 14 березня.

Український народ довіку вдячний за ваш Подвиг!

Слава вам, українські добровольці!

Вічна пам'ять і шана полеглим побратимам!

Слава Україні!

Читати "Моя Київщина" у Telegram