#

Про нові обмежувальні заходи на період карантину

Михайло Пелех (начальник Білоцерківського відділу поліції)

07.04.2020 10:10
Про нові обмежувальні заходи на період карантину

Як відомо, відучора на території України з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції почали діяти нові норми обмежувальних заходів на період карантину. І кожен з вас повинен зрозуміти, що це все робиться для захисту вашого здоров’я, адже головна мета таких заходів для поліції не карати, а запобігти розповсюдженню інфекції.

Розглянемо останні обмеження, які викликали реакції у людей в мережі. Хочу зауважити, що не дивлячись на те, що працюю в поліції, я такий же громадянин, як і всі. Тому мене схвилювало ставлення людей до нових обмежень. Приміром, необхідність носити при собі документи пояснюється тим, що дозволить правоохоронцям перевірити чи не знаходиться людина на самоізоляції чи в обсервації. А обов’язковий масковий режим, який необхідно тепер дотримуватись в усіх громадських місцях також потрібен для нашої з вами безпеки.

Ніхто не може бути впевнений чи є він переносником вірусу, адже інкубаційних період може тривати до 14 днів, власне тому усі люди розглядаються як потенційно хворі. І маска дозволяє запобігти можливому інфікуванню оточуючих. Ходити по вулиці дозволено лише вдвох, за виключенням осіб, які супроводжують дітей. Крім цього, нововведення обмежує людей віком від 60 років виходити на вулиці. Адже вони відносяться до групи підвищеного ризику, тому потребують самоізоляції, за виключенням випадків, коли людина проживає одна. Тоді дозволено виходити за межі помешкання за необхідними продуктами харчування чи засобами гігієни в межах 2 кілометрів.

Також роз’яснюю розбіжності згідно правил, визначеним у Постанові Кабміну № 211 та останнім Рішенням Білоцерківської міськради № 175 від 2 квітня 2020 року щодо правил перебування дітей на вулиці без нагляду. У Постанові вказано, що дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів, а в рішенні міської ради вказано, що заборонено перебування осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх в громадських місцях, на вулицях, площах, дворах, за виключенням приватних помешкань громадян. Зважати в такому випадку потрібно на рішення місцевої ради, оскільки виконавчі органи міської ради здійснюють інші надані їм законом повноваження та обмежують вік, зважаючи на ситуацію в нашому місті. Поза межами міста Біла Церква можна керуватися нормами, викладеними в постанові Кабміну, тобто для дітей, які досягли 16-річного віку супровід не потрібний.

Відповідальність за недотримання таких правил під час карантину за ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу від 17 000 грн до 34 000 грн. Тому подбайте не тільки про своє здоров’я перед тим як вийти на вулицю, а й про свій сімейний бюджет.

Залишайтеся вдома на рекомендований період карантину, якщо це можливо. Зрозумійте, ваше здоров’я залежить від вас.

Читати "Моя Київщина" у Facebook