#

Про систематичну наругу над символами державності на Яготинщині

Дмитро Загурський (громадський діяч, учасник війни на Донбасі)

18.02.2021 20:05
Про систематичну наругу над символами державності на Яготинщині

Як бачимо, останнім часом побільшало фактів наруги над пам’ятними знаками українським воїнам, які в свій час стояли на захисті України.

17 лютого в черговий раз "вандали" вчинили наругу над стелою пам’яті "Слава Героям України", зрізавши флагшток з червоно-чорним прапором. Зазначена стела встановлена для вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників АТО/ООС.

Така наруга є елементом гібридної війни Росії проти України. Про це свідчить сьогоднішня дата, адже:

  • сім років тому, 18 лютого 2014 року, в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності.
  • шість років тому, 18 лютого 2015 року, після тривалої оборони Дебальцевого українські військові залишили місто. У січні-лютому 2015 року відбулася головна битва між українською армією та російсько-терористичними військами.

Отже, така наруга над пам’яттю про Героїв Небесної Сотні та учасників АТО/ООС не являється звичайним актом вандалізму, а саме несе сенс протистояння проросійських сил на мирних територіях.

Також варто враховувати повторність та навіть систематичність цього злочину проти Національної Гідності України, адже 18 травня 2020 року на тому ж місці вже вчинялася наруга над пам’ятником і не можна виключати, що це вчинила та ж сама особа.

Сьогодні вже на всій території України відбувається низка провокацій і вандалізму. Щомісяця руйнують могили загиблим воїнам або оскверняють меморіальні дошки Героям Небесної Сотні. Лише за останні місяці з новин дедалі частіше можна почути: "У столиці облили фарбою пам’ятник воїнам АТО/ООС""У Львові патрульні затримали двох громадян під час нанесення графіті на підпірну стіну Меморіалу Небесної Сотні""В Умані чоловік пошкодив меморіальну стіну воїнів АТО, викрав і розбив три фотокартки Героїв та прожектор, який підсвічував Обеліск Слави".

Не можливо приховати проблему, як сьогодні охороняють пам’ятники. Банально відсутній належний нагляд, не встановлені камери спостереження. Також не зайвою буде увага на ці факти і з боку місцевої влади.

Потрібна єдність, бо такі випадки особливо небезпечні у розколотому, нестабільному суспільстві, яке втрачає духовні орієнтири. Осквернення новітніх символів української ідентичності – могил загиблих Небесної Сотні, бійців АТО/ООС – не зупинити так просто. Боротися слід кваліфіковано і, звісно, усім суспільством…

Я переконаний, що на такі інциденти має звернути особливу увагу Служба Безпеки України! Враховуючи, що така подія є суспільним резонансом, ветерани Яготинщини мають об’єднатися з поліцією та місцевою владою, аби спільними силами розшукати злочинців та попередити такі випадки в майбутньому.

Читати "Моя Київщина" у Facebook