#

Про унікальну компанію на Київщині, яка виробляє чорну ікру

Тетяна Семенова (заступниця голови Київської облради)

06.02.2020 06:08
Про унікальну компанію на Київщині, яка виробляє чорну ікру

Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство "Бестер" займається промисловим вирощуванням осетрових в умовах аквакультури. У підніжжя Дівич-гори, на Канівському водосховищі, в легендарному селі Трипілля має садкову лінію. Разом з Юлією Догвинюк побували там та побачили все на власні очі. А нашим гідом став надзвичайно чудова людина, один із власників господарства Юрій Яременко. Колишній військовий та медійник ризикнув зайнятися такою непростою і досить складною справою.

"Бестер" вражає, адже має власну систему інкубації, де вирощується молодь осетрів. Таким чином існує повний виробничий цикл – від личинки до товару на прилавках.

На фермі велике розмаїття осетрових - стерлядь, білуга, бестер, сибірський та руський осетри. Виявляється найбільші особини можуть досягати 40 кг ваги.

Підприємство має власний цех по виробництву кормів. Крім того, для виробництва ікри на території Ржищева побудовано цех, який пройшов не лише українську, а й європейську сертифікацію за системою НАССР. Сам процес добування ікри проходить в стерильних умовах.

"Бестер" експортує чорну ікру вже кілька років. У 2018 році були поставки цієї продукції до Франції, Іспанії, Греції, Італії. Торік відправляли запліднену ікру для відтворення рибних ресурсів до Вірменії.А ще уклали контракт на постачання чорної ікри власного виробництва до США.

Юрій Федорович поділився, що вони з другом планують відкрити нові цехи, навіть уже почали їхнє будівництво, де хочуть вирощувати інші цінні види риб та навіть австралійських раків.

Особливий акцент робиться на будівництві цеху з переробки риби, щоб експортувати продукти з високою доданою вартістю. Для цього підприємству потрібні капітальні вкладення. Тому, запрошуємо інвесторів до співпраці.

А ще підприємство готує пакет документів та просить дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки в оренду для цілей аквакультури. Нещодавно Юрій Яременко завітав до обласної ради, спілкувалися чим можемо допомогти у вирішенні проблем, які і в таких унікальних господарств є та, загалом про перспективи цієї індустрії в Україні.

Читати "Моя Київщина" у Telegram