#

Рік тому я став очільником поліції Київщини

Андрій Нєбитов (Заступник начальника поліції України)

17.07.2020 20:05
Рік тому я став очільником поліції Київщини

Рік тому, саме 17 липня, Голова НПУ Сергій Князєв, за погодженням Міністра МВС України Арсена Авакова, представив мене керівництву області, особовому складу і громадськості у якості очільника поліції Київщини. Це стало початком нового етапу моєї професійної кар’єри. 

Дуже почесна і в той же час відповідальна посада – начальник поліції в Київській області. 

Саме тоді з’явилася можливість сконцентрувати усі підрозділи поліції області на попередженні та протидії злочинності з урахуванням здобутого досвіду нашими вчителями та з використанням сучасних новітніх технологій.

За ці 12 місяців (із липня 2019) до сьогоднішнього дня поліцією Київщини виявлено та знешкоджено 33 організовані злочинні групи, кримінальні провадження яких вже розслідувані і з обвинувальними актами направлені до суду.

У тому числі: 10 груп, які займалися розбійними нападами на господарів приватних будинків, із них 8 у складі бандформувань, 4 групи автовикрадачів та 4 групи наркоторговців. 

Потужний наступ на організовану злочинність знизив у рази рівень злочинності в регіоні у всіх видах злочинів корисливо-насильницької спрямованості та покращив криміногенну обстановку.  

За таких обставин ми змогли зосередитися та приділити більше уваги удосконаленню роботи підрозділів превенції.

Важливим напрямком розбудови поліції Київської області стали зміни в діяльності зовнішніх нарядів і контролю за групами реагування патрульної поліції.

Реалізовано "Білоцерківський проєкт", яким повністю змінена система управління ГРПП: скорочені керівні посади з 16 до 2, за рахунок яких збільшена кількість патрулів на вулицях наших сіл та міст. Це дало позитивний ефект: збільшилася кількість виконаних службових завдань, виявлено та задокументовано в рази більше адмінправопорушень, а головне – нам вдалося суттєво скоротити час прибуття ГРПП за Вашими повідомленнями.

Оперативне реагування на дзвінки за лінією 102 – це можливість вчасно надати допомогу людині, яка опинилася в біді, затримати підозрюваного та розкрити злочин за "гарячим слідом".

Звичайно, не всі проблеми вирішені в цьому напрямку, дотепер маємо технічні та комунікаційні складнощі. Однак і це ми будемо поступово вирішувати. 

Також у цьому проєкті  поліпшено діяльність ювенальної превенції. Офіцери цього підрозділу сконцентровуються в базовому підрозділі, аби унеможливити виконання невластивих функцій і підняти статус для ефективної співпраці з соцслужбами ц громадою у захисті дітей та попередженні підліткової злочинності.

Окремо хочу відзначити впровадження концептуально-нового наряду реагування на сімейне насилля. Це спеціально навчені офіцери підрозділу превенції, які здатні надавати увесь спектр послуг громадянам, які страждають від сімейного насилля. У подальшому такі наряди будуть діяти у всіх підрозділах Київської області.

Також зупинюсь на розбудові  системи відеоспостереження "Безпечна Київщина". Завдяки співпраці з Київською обласною держадміністрацією та Київською обласною радою у вересні 2019 року відновлена робота відеоспостереження з 18 камер до 180. На сьогодні ми вже маємо аж 345. На розвиток цієї системи КОДА та КОР передбачені додатково 11 млн грн, які зможуть значно розширити безпекові та функціональні можливості цього проєкту.

Але найголовніше, що приніс мені цей рік, – це знайомство й зустрічі з людьми, які насправді є патріотами України, зірковими представниками громадянського суспільства!

Такі люди є в кожному куточку нашої області. На жаль, їх не так багато, як тих, хто просто базікає та критикує. Їхньої позитивної енергії, наснаги, бажання і витримки вистачає на руйнування старих, негативних, заскорузлих стереотипів співпраці правоохоронних органів і суспільства.

Вони не соромлячись беруть участь у проєктах, започаткованих поліцією. Більше того, вони розуміють власну роль у забезпеченні безпеки громадян і створенні безпечного середовища. Саме завдячуючи таким людями у простих поліцейських з’являється мотивація служити і захищати. 

Невеликі слова вдячності та підтримки окриляють поліцейських на сумлінне виконання службових обов’язків. 

Побудувати справжній правоохоронний орган без підтримки громади – неможливо. 

Поліція не може існувати окремо від суспільства!!! 

Як результат, ми з окремими ОТГ долучилися до проєкту Національної поліції України "Поліцейський офіцер громади". Уже у вересні, після спеціального навчання, уперше 7 ОТГ отримають своїх "шерифів"

Це поліцейський, який служить громаді та підзвітний їй у своїй діяльності. Головним критерієм оцінки діяльності поліцейського є довіра громади! 

На жаль, карантинні обмеження, несення служби у посиленому варіанті останні 4 місяці, дві складні виборчі кампанії у державі, не дозволили повною мірою реалізувати задумані плани, але є головне – зміни тривають і повернення до минулого неможливе. 

Упевнений, що розпочаті проєкти будуть завершені та впроваджені на території всієї Київської області. 

Це обов’язково покращить систему захисту громадян і посилить боротьбу зі злочинністю. 

Рухаємось далі разом! 

У нас все вийде! 

Продовжуємо служити та захищати!

Читати "Моя Київщина" у Facebook