#

Сергій Міщенко (народний депутат України): Позбавлення права недоторканності стало ласим шматком передвиборчих обіцянок

10.07.2019 14:44
Сергій Міщенко (народний депутат України): Позбавлення права недоторканності стало ласим шматком передвиборчих обіцянок

Нині позбавлення права недоторканності стало ласим шматком передвиборчих обіцянок і розмінною монетою політичних торгів. Але щойно вщухають пристрасті передвиборчих баталій народні обранці забувають свої передвиборчі обіцянки, а питання позбавлення права недоторканості Президента України та суддів залишається в площині теорії. Настав час покласти цьому край.

Сьогодні зареєстрував Проект Постанови №10429 про утворення Депутатської робочої групи Верховної Ради України щодо напрацювання змін до Конституції України про позбавлення права недоторканості Президента України та суддів.

Вагомою перешкодою у боротьбі з корупцією та іншими злочинами в Україні є недоторканність Президента України та суддів, яка в умовах України набула рис абсолютизму.
Фактично саме право недоторканності унеможливило притягнення Президента України до кримінальної відповідальності або затримання чи арешт судді за вчинення кримінально карних діянь.

Вказане право недоторканності в існуючому обсязі по суті перетворилося в гарантію безкарності та вседозволеності, призвело до узурпації влади, розквіту політичної корупції та казнокрадства, нівелювало цінність судового захисту та гарантій непідкупного, неупередженого та об’єктивного судочинства.

В той же час реалії сьогодення такі, що вирішення питання позбавлення права недоторканності має відбуватися у такий спосіб щоб тим самим не створити інструмент маніпуляцій, політичного тиску за державницьку позицію чи як покарання за непоступливість принципам під час здійснення правосуддя.

Саме тому напрацювання змін до Конституції України про позбавлення права недоторканності Президента України та суддів має відбуватися шляхом створення Депутатської робочої групи з представництвом від кожної депутатської фракції (групи), а також від тих народних депутатів України, які не входять до жодної фракції чи групи.

Читати "Моя Київщина" у Facebook