#

Сергій Замідра (селищний голова Немішаєвого): Бучанський мер Федорук грубо порушує права громади Бабинців

09.07.2018 12:06
Сергій Замідра (селищний голова Немішаєвого): Бучанський мер Федорук грубо порушує права громади Бабинців

Вчора ввечері окремі члени виконкому Бабинецької селищної ради спільно з десантом юристів та PR-ників бучанського мера Анатолія Федорука навели черговий приклад «демократичного проведення громадських обговорень». 

Громадські активісти Бабинець настільки хотіли почути фінансові показники та переваги Микулицької громади (які були підготовлені мною для доповіді), що просто колективно вирішили не надавати мені слов. Це саме ті, що критикували Бородянську районну раду за те, що не дослухала конструктивні зауваження здвижівської депутатки. Класичне виштовхування Ірпінською поліцією депутата обласної ради Сергія Федорченка, який мав можливість прокоментувати питання Перспективного плану в межах якого і повинне проходити приєднання. Проголосували не давати слово нікому. Чергові демократичні обговорення «по-федоруковськи». У Громадських слуханнях має бути діалог, проте тут право виступу мав лише Федорук. 

Але якби ж тільки це. Команда бутанського мера в черговий раз підтвердила, що читати закони це не для них. Мені важко зрозуміти якими методами вони намагатимуться отримати позитивний висновок Київської обласної державної адміністрації та погодження на розширення Перспективного плану від Київської обласної ради.

Головуючий на громадських слуханнях член виконкому «юрист» Роман Ганаба настільки перейнявся захистом Бучанської громади, що просто вирішив не дотримуватись Порядку проведення громадського обговорення селища Бабинці та села Буда-Бабинецька з питань добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ та добровільного приєднання дотериторіальних громад міст обласного значення (Далі за текстом – «Порядок громадських обговорень», http://babinci-rada.gov.ua/?p=2101).

Громадські слухання розпочали до закінчення реєстрації учасників, чим грубо порушили п.7 Порядку громадських обговорень та не дали можливості членам громади уважно вислухати всі питання, які виносились на обговорення. Більше того, обговорення закінчились, а реєстрація ще проходила. Люди вкидали свої заповнені «бюлетені» в той час, коли питання ще навіть не ставилось на обговорення.
На цьому чергове свято бучанського беззаконня лише почалося…

Замість 2 питань ініційованих для громадських слухань головою Бабинецької селищної ради Андрієм Купрашем, Головуючим "юристом" Романом Ганабою було озвучене одне, а в «виборчі бюлетені» внесено взагалі інші питання.

Таким чином, Головуючий «юрист» Роман Ганаба, який відповідно до п.9 Порядку громадських обговорень повинен був слідкувати за послідовністю розгляду питань, змішав всі питання в одне, чим ввів в оману жителів Бабинець.

Затверджуючи Порядок громадських обговорень, депутати вибрали єдиний формат проведення громадських обговорень щодо об'єднання/приєднання – громадські слухання. Громадські слухання в Бабинцях регулюються Положенням «ПРО ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ на території Бабинецької селищної ради», затвердженим рішенням Бабинецької селищної ради «Про затвердження Положення про громадські слухання Бабинецької селищної ради» від 23 квітня 2015 року (Далі за текстом – «Положення про громадські слухання», http://babinci-rada.gov.ua/?p=1860), яке встановлює вимоги до порядку проведення громадських слухань.

Замість видачі мандату для голосування, передбаченого п.3 статті 15 Положення про громадські слухання, для голосування за кожне окреме питання присутнім видавались «Виборчі бюлетені» (не передбачені Положенням про громадські слухання).

В даних бюлетенях пропонувалося проголосувати за:
1) добровільне об'єднання з містом обласного значення Буча (передбачає вибори депутатів від Бабинець);
2) добровільне приєднання до територіальної громади м. Буча (не передбачає вибори від Бабинець)
3) добровільне об'єднання з територіальною громадою з центром в смт.Бородянка (передбачає вибори депутатів від Бабинець);
4) добровільне приєднання до територіальної громади з центром в смт.Бородянка (з довиборами депутатів селищної ради від Бабинець, можливе лише після створення ОТГ)
5) добровільне об'єднання з територіальною громадою з центром в с. Микуличі (передбачає вибори депутатів від Бабинець);
6) добровільне приєднання до територіальної громади з центром в с.Микуличі (з довиборами депутатів сільської ради від Бабинець, можливе лише після створення ОТГ)
7) утримались від вибору.

При цьому клітинок для голосування було значно менше ніж варіантів запитань.
Бородянська громада вже вийшла на наступну стадію об’єднання та входження до неї Бабинець неможливе. Бабинецький селищний голова був повідомлений про це Олександром Сахаруком, однак зміни до «виборчих бюлетенів» не внесли і частина громади голосувала за приєднання до Бородянки (яке неможливе, оскільки немає відповідної ініціативи від Бабинець). Це в черговий раз підкреслює маніпуляції громадськими обговореннями на користь ідеї бучанського мера.

Окремим жителям Бабинецької громади не вистачило «виборчих бюлетенів» і вони були позбавлені можливості висловити свою думку. Іншим не дозволяли голосувати, хоча вони є власниками нерухомості в Бабинцях та, як зазначено в п.8 Порядку проведення громадського обговорення, «зареєстровані у межах відповідного населенного пункту чи громади».

Звертаю увагу депутатів та членів Бабинецької громади, що, враховуючи грубі порушення прав членів громади, передбачених Порядком громадських обговорень та Положенням про громадські слухання, за скаргою (позовом) ініціатора, учасників громадських слухань або зацікавлених членів громади громадські слухання можуть бути визнані такими, що не відбулися. Таке рішення може прийняти голова, рада або суд. Рекомендую Голові Бабинецької селищної ради Андрію Купрашу оцінити всі проблеми, до яких призвело неврахування ним та Головуючим «юристом» Р.Ганаба норм законів України та положень і порядків затверджених Бабинецькою селищною радою та самостійно оголосити громадські слухання такими, що не відбулися, організувавши в подальшому належні демократичні обговорення. Пане Андрій, Анатолій Федорук на Вас хибно діє…

Читати "Моя Київщина" у Telegram