#

"Слуги народу" виконують свої передвиборчі обіцянки по боротьбі з олігархами

Валерій Колюх (народний депутат України, 92 округ)

02.07.2021 11:04
"Слуги народу" виконують свої передвиборчі обіцянки по боротьбі з олігархами
Валерій Колюх

Учора на позачерговому засіданні Парламент ухвалив у першому читанні проект Закону №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Деолігархізація, тобто зменшення впливу олігархів на ухвалення владою рішень, - одна з ключових програмних засад партії "Слуга Народу". Тому ухвалення Верховною Радою законопроекту про олігархів - це, в першу чергу, виконання нашої передвиборчої обіцянки.

У перші дні роботи Верховної Ради дев’ятого скликання ми почали боротьбу із впливом олігархів на державні органи. Скасувавши депутатський імунітет, запровадивши відповідальність за неперсональне голосування та внісши зміни до регламенту роботи Парламенту у частині нарахування заробітної плати народним депутатам тільки у випадку, якщо вони приймають участь у не менш ніж 70 відсотків голосувань, - все це позбавило представників великих фінансово-промислових груп зиску бути присутніми у стінах Парламенту.

Варто наголосити, що ані Президент України Володимир Зеленський, ані політична партія "Слуга Народу" не "породили" нинішніх олігархів. Вони з’явилися задовго до нас, та отримали величезний контроль над цілими секторами економіки та засобами масової інформації, можливість створювати свої лобі-групи в органах державної влади.

Ми розуміємо, що наші опоненти завжди знайдуть підстави для критики, тим не менш для нас важливо розірвати це “порочне коло” зв’язків олігархів із політиками. На жаль, саме історія формування нинішньої правової системи України допустила такий великий вплив олігархів. Цьому процесу могло би завадити прийняття більш жорсткого антимонопольного та антикорупційного законодавства, ефективна робота правоохоронних органів. Крім того, зменшенню напруги у цьому питанні сприятиме ухвалення законопроектів про лобізм, які би врегулювали відносини політиків з фінансово-промисловими групами, аналогічно з тими законами, які працюють у зарубіжній практиці.

Читати "Моя Київщина" у Facebook