#

Справа Склярова продемонструвала ганебну практику центральної влади блокувати самоврядування

Ярослав Москаленко (депутат Київської облради)

04.06.2021 10:15
Справа Склярова продемонструвала ганебну практику центральної влади блокувати самоврядування
Ярослав Москаленко

Закон варто відстоювати в суді! Ми показали, що у Київській облраді усе буде по закону, а не по договорняках.

Варто вносити зміни до Закону в контексті термінів розгляду таких справ - доцільно, щоб законодавець встановив стислі, як під час виборів, строки розгляду судом.

Аргументую свою позицію. Ми виграли цей суд уже після зміни голови КОР. Сам судовий процес тривав майже пів року і, я впевнений, тривав би ще хтозна-скільки, якби Скляров залишався на посаді.

Тому пів року простою облради – це ще «мала кров». Могло б бути й гірше.

Сьогодні ситуації, схожі з нашою, трапляються по всій країні. Шляхом політичних маніпуляцій та фальсифікацій політичні сили намагаються змінити волевиявлення виборців (якщо це посади голів ТГ) або захопити владу без наявної реальної більшості.

На оскарження таких дій в суді можуть піти не просто місяці, а роки. Адже від цих нелегітимних посадовців обов'язково будуть апеляції, і уся бюрократична машина затягуватиме справу якнайдовше. Протягом усього часу судової тяганини незаконно призначені голови рад підпишуть сотні рішень, а потім бюджети взагалі виявляться заблокованими.

Таким чином громади і цілі області, як у нашому випадку, виявляються подвійними заручниками – як беззаконня, так і судочинства.

Вигадувати законодавчий велосипед не треба - за аналогією з виборчими порушеннями, які розглядаються терміново, іноді відразу ж у день виборів, такі справи мають розглядатися у максимально скорочені терміни. Тому що, повторюсь, сьогодні люди борються за справедливість у своїх органах місцевого самоврядування роками.

Ті, хто незаконно захоплюють владу, про це знають і саме на це і розраховують. Натомість вони мають знати, що будуть сидіти у своїх кріслах не роками, а лічені дні. І вже за кілька днів усі їхні підписи буде скасовано. А громада не буде в заручниках ні махінаторів, ні системи судочинства.

Відповідні зміни до закону розблокують схожі ситуації у таких містах, як Слов'янськ, Скадовськ, Кам’янець-Подільський чи Миколаїв, де ради намагаються скинути мерів, ті йдуть до суду, а громади весь час тяганини сидять без бюджету.

Думаю, мої парламентські колеги підтримають таку пропозицію, опрацюють тему і ми підготуємо необхідні зміни до законодавства. 

Читати "Моя Київщина" у Facebook