#

Справжні герої – серед нас

Алла Шкуро (депутатка Київської облради, "Європейська Солідарність")

18.06.2023 10:17
Справжні герої – серед нас

Вони не носять плащів, не хизуються медалями, а просто роблять усе можливе і неможливе для захисту рідного дому.

Таким героям-добровольцям у складі Сили територіальної оборони ЗСУ присвячений цикл документальних фільмів «Готові до спротиву». Перший з них – як зароджувалась тероборона Київщини – про історію створення 114 бригади ТрО, котра героїчно обороняла область у перші місяці повномасштабного вторгнення.

Люди, різні за фахом, статтю, віком, освітою та здобутками, але єдині в одному – бажанні боронити своє. Адвокати та фермери, айтівці та місцеві депутати, слідчі, вчителі, електрики, ба навіть священники. З 24 лютого 2022 року для них не стало інших професій. Як і іншого життя, окрім війни.

Тероборонці Київщини зіграли одну з ключових ролей в обороні Ірпеня та Борисполя, низки сіл і містечок на Вишгородському та Броварському напрямках. Їх внесок неможливо переоцінити. Вони ніде не вчилися воювати, дехто з них раніше ніколи не тримав зброю. Чи було їм страшно? Спочатку так. Але величезна мотивація захистити власний дім і дітей та перші успіхи в бою здатні зробити неймовірні речі.

Їм вдалося. Але дуже дорогою ціною. Серце завмирає і кров холоне, дивлячись ці кадри та переживаючи кожну озвучену історію. А скільки їх всього таких?

Найважливіше, що кожен із нас може і має зробити – зберегти памʼять. Закарбувати та пронести весь цей біль крізь всі наступні покоління. Бути вдячними, знати та шанувати своїх героїв. Адже вони у нас найкращі.

Окремі овації художньому керівнику документального циклу Ахтем Сеитаблаев Официальная группа, до речі, теж тероборонцю. Цей проект заслуговує не меншої уваги, ніж «Кіборги».

Тож обовʼязково подивіться! А ще краще – приходьте підтримати героїв наживо. Днями премʼєрний показ першого фільму відбувся у Боярці. Плануємо презентувати його й у інших громадах Київщини. Тож чекайте!

Читати "Моя Київщина" у Telegram