#

Суворі реалії судочинства

Світлана Шевченко (начальниця територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області)

07.07.2020 08:34
Суворі реалії судочинства

Яскраво прослідковується тенденція: чим менше навантаження на суди, тим кращі показники не лише оперативності, а й якості розгляду справ.

Судова реформа у країні триває, а питання кадрового голоду в судах України залишається актуальним понад два роки. Чимало досвідчених суддів, не витримуючи постійних змін та нововведень, ідуть у відставку, а нових влада не поспішає призначати.

Не оминув кадровий голод і суди Київської області. На сьогоднішній день у судах області правосуддя здійснює майже половина суддів від загальної штатної чисельності, решта посад - вакантні. Зокрема, у Києво-Святошинському районному суді лише 6 суддів здійснюють судочинство із 16 затверджених штатних одиниць. Критична ситуація виникла у Рокитнянському районному суді, який лишився взагалі без суддів та ще в трьох судах Київщини може виникнути таке ж становище.

Така нестача суддівських кадрів утворює надмірне навантаження на суддів. У деяких місцевих судах області - Білоцерківському, Броварському, Васильківському міськрайонних судах, Ірпінському міському суді - на одного суддю припадає 1,3 тис справ на рік. Наприклад, у Києво-Святошинському районному суді один суддя розглянув понад 2,5 тис матеріалів і справ за 2019 рік. Якщо взяти просту арифметику, то один суддя в день розглядав майже 11 справ і матеріалів. Кожна справа потребувала вивчення, перевірки доказів та прийняття виваженого рішення.

Тобто судді працюють із ранку до вечора, а навіть у вихідні дні, аби забезпечити якісний розгляд переважної більшості справ у розумні терміни. Відтак, значне навантаження дуже часто стає причиною судових помилок, неуважного розгляду справ, скарг адвокатів чи сторін, судді хоч і справляються з таким валом справ, але у кожної людини є межа фізичних можливостей.

Від такої ситуації страждають не лише суди, а й люди, які звертаються до суду за захистом своїх прав, інтересів, адже вони втрачатимуть можливість на швидкий розгляд своїх справ. У зв’язку з цим у суспільства може скластися невірна оцінка про діяльність судів та до судової влади в цілому.

Сподіваємося, що невдовзі ситуація в судах України, зокрема в Київській області, поліпшиться й влада спільно з Президентом України вирішать цю проблему.

Читати "Моя Київщина" у Telegram