#

Учора під стінами Верховної Ради відбулися акції протесту переяславців, ірпінців та вишгородців проти моделі децентралізації

Борис Аврамич (ексдепутат Київської обласної ради)

15.07.2020 10:49
Учора під стінами Верховної Ради відбулися акції протесту переяславців, ірпінців та вишгородців проти моделі децентралізації

Учора під стінами Верховної Ради відбулися акції протесту переяславців, ірпінців та вишгородців проти моделі децентралізації в частині ліквідації та утворення районів в Київській області в тій редакції законопроєкту, що подав профільний комітет до ВР для прийняття закону. Не буду вдаватися до детального аналізу, як і чому так сталося та хронологію подій. Про це вже багато сказано та написано. Коротко лише, що згідно з новим проєктом децентралізації ліквідовується Переяслав-Хмельницький район, а саме місто Переяслав та Переяслав-Хмельницький район відходить до Бориспільського району з районним центром у м.Бориспіль.

Причина тому – чи то дух Богдана образився на те, що нинішня влада міста забрала від назви міста другу частину назви міста "Хмельницький", чи хтось із валізою походив по комітетах і ВР, чи то чистий промах і апатія з некомпетентністю мера Переяслава Костіна, або все разом, але наслідки для міста маємо плачевні. Від міста Переяслав та району на акцію прибуло близько сотні ініціативних громадян. Сподівався звичайно на більшу кількість. Але зневіра людей до влади та тих, хто скористався здобутками минулих майданів для власної наживи та захоплення влади, тотальне збідніння населення, відсутність засобів для існування під час економічної кризи в країні та неадекватних мір карантину залишили людей удома. Велика подяка тим , хто зміг бути на акції протесту!

Під час акції до нас час від часу виходили поодинокі депутати ВР, зокрема й депутатка від нашого 93 округу А.Скороход. Поспілкувалася та пообіцяла виступити у ВР. Частково вже виконала свою обіцянку та виступила на брифінгу у ВР. Голови підкомітету та комітету нічим новим не порадували та захищали свою позицію щодо ліквідації Переяславського району. Інші, хто вийшов до протестувальників, на мою думку, вийшли для власного піару з красивим словом на фоні НАРОДУ. Але вважаю, що все ж маленького результату акція протесту принесла. Голосування перенесли на наступне пленарне засідання. І тому вважаю, що нам потрібно продовжувати настирливо боротися за наше місто та район.

Дякуючи всім небайдужим, хто прийняв участь у акції, хочу звернутись і до тих, хто ще не включився в боротьбу. Будьте активними. Розміщена мною петиція на офіційному сайті Президента України із зверненням залишити затверджений Кабінетом міністрів проєкт Постанови під №3650 "Про утворення та ліквідацію районів" у редакції від 15.06.2020 року, у якому передбачалося утворення Переяславського та Бориспільського районів. Але з проєкту рішення зник Переяславський район, а з’явився Броварський, якого не було в постанові Кабінету Міністрів, поданого до ВРУ набирає голоси, але повільно для нашого обмеженого кількома днями до голосування часом. 

Із метою проведення комплексної реформи децентралізації, яка відповідатиме інтересам територіальних громад та дозволить ефективно розвивати місцеве самоврядування в Україні, збереження Переяславом статусу районного центру необхідно переглянути існуючий розподіл районів в частині утворення,  та не ліквідовувати Переяславський район Київської області. Звертаюся до громадян із проханням значно активніше голосувати за петицію. Мій висновок щодо того, чи відстоїмо ми район, такий. Поданим проєктом децентралізації до ВР незадоволені в багатьох куточках країни. Якщо депутати та політичні партії, яких обрали до ВР виборці із невдоволених  районуванням регіонів , прислухаються та не проголосують за поданий законопроєкт у другому читанні, то закон повернеться на доопрацювання й тоді може з'явитися надія та можливість на виправлення справедливості та повернути Переяславський район на мапу України.

Усім оптимізму, наснаги, непохитної віри. ПЕРЕМОГА ЗА НАМИ! БОРІМОСЯ – ПОБОРЕМО!

Читати "Моя Київщина" у Telegram