#

Тетяна Кулинич (сільський голова, Вишеньки Бориспільського району): Ми просто задихаємося без дитячих садочків

16.04.2019 11:02
Тетяна Кулинич (сільський голова, Вишеньки Бориспільського району): Ми просто задихаємося без дитячих садочків

Попри сиве історичне минуле нашого краю у сучасному вигляді Вишенькі утворилися відразу після звільнення регіону від німецьких загарбників в осені 1943-го року. Новий імпульс для розвитку нашої місцевості надав новітній період масового будівництва, що позитивно вплинув на нашу демографію.

Приміром, за результатами перепису в 2001-му році у Вишеньках мешкало менше трьох тисяч людей, а в зараз їх кількість збільшилася майже на третину, і тепер маємо на території сільради 4 тисячі жителів, з них 970 мешкає у Петропавлівці.

І якщо наша загальноосвітня школа здатна надати нашим юним вишеньківцям (та 60 школярам Петропавлівки, які добираються до неї автобусом)  освітні послуги (усього в школі навчаються 440 діточок), то дитячі садки – переповнені у черзі – понад ста діток. Тому діток розподіляли по садочках усього району і батьки вимушені самостійно возити їх туди.

У системі місцевого самоврядування я працюю вже тридцять років, а на посаді сільського голови – з 2016-го року тож мушу зізнатися, що це – головна проблема нашої сільради і не тільки тому, що у своїй передвиборчій програмі я взяла зобов'язання – вирішити цю проблему, а тому що вона – дійсно кричуща.

Ситуація ускладнюється й тим, що санітарна служба припинила роботу Петрапавлівського садочку через непрофесійну реконструкцію покрівлі у 80-х роках, що призвела до цвітіння стін і тепер він зачинений на капітальний ремонт.

У самих Вишеньках садочок знаходиться у старому вже морально застарілому приміщенні і не може забезпечити місцями усіх бажаючих. 

Замовлена проектно-кошторисна документація на будівництво нового дошкільного закладу, розрахованого на 160 місць та вже проплачено аванс, проте до стадії хоча б фундаменту справа ще не дійшла.

Тут до наших фінансів долучився і бюджет району, але згодом долучитися до співфінасування з областним бюджетом- так і не вдалось, оскільки на поточний рік бюджет регіону не виділив на потреби бориспільского району - жодної копійки.

Попри те, що наша новобудова занесена до програми напрямків перспективного розвитку регіону на 2019-2021 років, яку нещодавно Голова КОДА Олександр Терещук презентував у Броварах на засіданні Ради регіонального розвитку, за участю Президента України Петра Порошенка, проблема якомога швидшого спорудження дитячого садка досі залишається для нас – ключовою. Адже окрім всього іншого  на території сільської ради на сьогоднішній день проживає 20 багатодітних родин, в яких виховується 57 дітей і постійно молодята стають на рушничок щастя.

Самостійно спорудити дитячий садочок нам поки що не під силу, оскільки загальний бюджет нашої сільради – доволі скромний – 13 млн. гривень та ще немає потужного бюджетоутворюючого підприємства, а основними джерелами поповнення його прибуткової частини є земельний податок та акцизний збір, хоча трохи піднялися останнім часом податок на нерухомість...

Цілком можливо, що прискорити спорудження дитячого садка та вирішити інші соціальні проблеми нашої громади ми зуміємо, якщо організуємо із сусідами Об'єднану територіальну громаду. І цей процес, як кажуть,  вже пішов.

Спершу до нас звернулися представники Гірської та Олександрівської сільських рад аби два наші села, разом з ними та ще з громадою села Ревне утворили ОТГ. Практично в той же день частина нашого депутатського корпусу виступила з паралельною  ініціативою: утворити ОТГ, але з іншою громадою – із села з Гнідин. Там спершу ставилися  до такої перспективи дещо насторожливо...

Але згодом, як наші, так їхні скептики усвідомили, що затримка грає проти усіх, оскільки невдовзі замість добровільного об'єднання громад та ще с привабливими фінансовими перспективами, для тих, хто запізнився – чекатиме примусове з'єднання на загальних підставах у відповідності до планів перспективного розвитку регіонів.

Як у нас, так і у Гнідині відбулися громадські слухання та було прийняте відповідне рішення сільрад і зараз процес утворення ОТГ вступив у нову стадію – оформлюння документів.

У нас, як і в інших селах, селищах та містах країни відбувся перший тур виборів президента України, а восени відбудеться парламентські вибори.

Оскільки в нас немає свого депутата обласної ради, аби лобіювати інтереси наших молодих батьків на рівні прийняття рішень у Києві, багато з них мені прямо кажуть: "Тетяно Григорівно! Восени будемо підтримувати кандидатів до парламенту від тих політичних сил, які візьмуть на себе зобов’язання - допомогти селу в спорудженні садочка та ще раніше далекого 2021-го року!"

Нам хотілося, аби на першій стадії хоча б тендер пройшов та почалося фінансування підготовчих робіт! Бо куди ми тільки не зверталися. Типова відповідь: "за наявністю коштів!"

Читати "Моя Київщина" у Facebook