#

"Трібо" і "Біофарма" втратили 100 мільйонів

Костянтин Єфименко (міністр транспорту в уряді Азарова)

05.01.2020 14:45
"Трібо" і "Біофарма" втратили 100 мільйонів

"23,3 грн за один долар, нова реальність для української економіки", - приблизно такі повідомлення ми отримуємо від людей з мінекономіки. Добре це чи погано? Однозначної відповіді немає. Імпортери і споживачі імпортних товарів виграють. Промислові підприємства-експортери програють.

У групи компаній Трібо експорт становить 62%, і ми вже втратили близько 40 млн. Біофарма експортує генерикові препарати в 30 країн світу, втрати ще більше, мільйонів 60. У групи компаній Біофарма кредит на суму 14 млн дол, ми показали дохід від переоцінки гривневої вартості кредиту, він збільшив базу оподаткування на 60 млн грн і ми сплатили 12 млн податку на прибуток. Ми втратили 110 млн грн.

Я не противник сильної гривні, я противник швидкості, з якою це відбувається, і противник таких економічних фундаментів, яких немає. Упевнений, в перспективі року ми, як Україна, як наша країна - ми програємо:

1. Близько 80% українського експорту це дві галузі: металургія (включаючи видобуток ЗРС) і сільське господарство (зернові). Зміцнення гривні завдало по цих галузях потужний удар.

3. Доходи бюджету скоротилися, державні борги віддавати немає ресурсу. Який варіант? Знову випустити ОВДП з прибутковістю 15%. Обслуговування тільки облігацій буде коштувати нам 20 млрд грн в рік.

3. Зелена енергетика виробляє вже 2,3% електроенергії і при цьому вимиває 13% всіх грошей з енергоринку, мова йде про 1,5 млрд дол, не менше.

4. Зростає імпорт. Але імпортери регулюють свою рентабельність, тому податків від них я б не чекав. Цікаво скільки податків сплатила Teva, а Pfizer, а Sanofi в Україні за 2019 рік?

5. Кілька підприємств машинобудування, які були орієнтовані на потреби союзу, зупиняться. Я не розумію як вижити Кременчуцький колісний, а Росаві?

6. Інвестицій немає, кредити не доступні раніше.

7. Інфраструктура. Цей фактор ніхто не обговорює. Але той запас, який заклав СРСР, вийшов. Жахливі техногенні аварії, пожежі, обвалення будівель ... Ми розуміємо, що це тільки початок? (В Білій Церкві, місто з 220 тисячним населенням, сплінкерне система пожежогасіння тільки на Біофарму !!!).

"Ні, я не плачу, і не ридаю, на всі питання я спокійно відповідаю".

Дорогі Трібовці і Біофармовці, керівники ваших підприємств не сплять, ми думаємо, ми обговорюємо і ми знайдемо рішення.

Просто вірте в нас.

Читати "Моя Київщина" у Telegram