#

У ці дні, два роки тому, небо над нами тримав "Привид Києва"

Ярослав Добрянський (заступник голови Київської облради)

04.03.2024 11:00
У ці дні, два роки тому, небо над нами тримав "Привид Києва"

У ці дні, два роки тому, небо над нами тримав "Привид Києва" 

Сьогодні ми розуміємо, що це збірний образ всіх пілотів 40-ї бригади тактичної авіації, що базувалася в Василькові, пілоти котрої героїчно захищали небо столиці. Тоді вся Україна стежила за цим супер-героєм, якого в мережах називали «Привидом», що в перший день вторгнення знищив 6 літаків. Ця легенда додавала усім українцям віри в сили нашого спротиву й ЗСУ.   

На якийсь час супер-героя «Привида» забули, але його образ знову з’явився в мережах, коли в вересні, біля берегів Болгарії, знайшли тіло полковника Михайла Матюшенка. Відомо, що 61-и річний полковник в ніч на 26 червня керував Су-24, беручи участь у звільненні острова Зміїний. Тоді Михайло Матюшенко встиг повідомити командування, що бойове завдання виконано. Після цього літак зник з радарів. 

Героя похвали з усіма військовими почестями в Бучі, де він жив, й тоді в ЗМІ з’явилося повідомлення, що батьком «Привидів Києва» був Михайло Матюшенко, який мав позивний «Дід».

Він був Патріотом з великої літери не тільки в небі, а скрізь, на всіх життєвих дорогах.   

Захисника неба нагородили посмертно званням Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». На його честь назвали одну із вулиць Бучі.

Ми і наступні наші покоління мають памʼятати українських Героїв та їхні мужні подвиги. Шана і слава Героям!

На зображенні може бути: 1 особа та літальний апарат

На зображенні може бути: 5 людей

На зображенні може бути: текст

Читати "Моя Київщина" у Telegram