#

Україна не зробила жодних висновків щодо катастрофи на Чорнобильській АЕС

Богдан Буткевич (журналіст)

26.04.2021 13:43
Україна не зробила жодних висновків щодо катастрофи на Чорнобильській АЕС

У 35-ті роковини Чорнобиля не буду писати зайвих слів про "никагдаснова". Бо, на жаль, Україна як суспільство і держава не зробила жодного висновку з того кошмару.

1. Так і не проведений нормальний суд над партійним керівництвом УРСР, хай і посмертно. Яке мало відповісти за приховування інформації та замах на вбивство мільйонів людей. Це я про, наприклад, травневу демонстрацію в Києві 1 травня 1986 року, що не була скасована. Це я й про посилання на роботу біля ще відкритого реактору величезної кількості "партизан"  удруге мобілізованих людей. Тисячі з яких померли протягом наступних 5-7 років. Я вже не кажу про варварські методи роботи, як-от: свідоме заниження рівня радіації, через який не зміг працювати на даху ЧАЕС німецький робот й одразу зламався. Цей епізод прекрасно показаний в серіалі "Чорнобиль". Й через що тисячі молодих чоловіків руками (!) змушені були очищати дах, отримуючи за хвилину перебування там смертельні дози.

2. Усі 90-ті та 2000-ні в зоні йшло страшне мародерство, про що я робив розслідування ще в 2011-му році https://tyzhden.ua/Society/21186. На загальну суму близько півмільярда доларів. Наприклад, із горезвісного кладовища забрудненої техніки в Старих Соколах з величезною кількістю вертольотів, БТР, вантажівок вкрадено до 80% усього парку. Менші кладовища "розчинилися" без зайвого галасу. За все це досі ніхто не відповів.

3. В Україні гігантська кількість фейкових чорнобильців, про що люблять мовчати. Так-так, так само, як і УБДшників нині. Загалом через Чорнобиль пройшли як ліквідатори близько 650 тис людей із усього колишнього СРСР. У 1991 році посвідчення ліквідаторів в незалежній Україні отримало 198 тис осіб. Сьогодні, коли щонайменше половина справжніх ліквідаторів уже на кладовищах, кількість "нотаріально завірених" сягнула 255 тисяч осіб. Але документи не в порядку якраз у реальних ліквідаторів, які не можуть довести, що вони там були. Привезли простого роботягу, заплатили гроші, потім неправильно оформили документи й відправили назад. Цим користувалися радянські органи влади, які в 60% випадків занижували в табелях дозу отриманої радіації. І тепер ця людина одержує не п’ятикратний розмір виплати, а в найкращому разі звичайну чорнобильську пенсію. Якщо ще жива. Тоді як усяка паскудь, що приїжджала три дні попиячити в готелі в Чорнобилі, і близько не наближаючись до реактора, отримала свої корочки та пільги.

4. Ми самі так і не спромоглися побудувати нормального конфайнменту над 4 блоком ЧАЕС. Як результат  на європейські гроші будували самі європейці, бо резонно не довіряли нам ні копійки грошей. Адже схематоз на Зоні почався одразу, ще й за участі "РосАтомСтроя".

5. Поведінка влади в минулорічних пожежах в Зоні чітко показала  ніяких висновків ніхто не зробив. Будуть замовчувати, будуть брехати, будуть красти. Контролювати та карати наше суспільство так і не навчилося. Тому вибачте, окрім слів глибокої подяки та шани справжнім ліквідаторам, ніяких гарних слів у мене немає.

Читати "Моя Київщина" у Facebook