#

Україна – Нідерланди: 2 роки довіри, підтримки, допомоги

Ольга Ян (журналіст)

12.03.2024 08:52
Україна – Нідерланди: 2 роки довіри, підтримки, допомоги

Україна - Нідерланди: 2 роки довіри, підтримки, допомоги

Королівство Нідерланди є потужним партнером і донором України у боротьбі з рашистськими нападниками, хто надає від початку повномасштабного вторгнення росії до України фінансову, економічну, технічну підтримку для задоволення нагальних потреб нашої Батьківщини під час війни, підтримують увесь спектр оборонної співпраці, всеможливі коаліції з надання допомоги нашій країні у військовій, економічній, інтеграційній, безпековій та інших сферах, а це і коаліція-F-16, і коаліція з надання Patriot, і коаліція із забезпечення бойових кораблів та дронів, IT-коаліція.

За 2 роки війни в Україні урядом Нідерландів було виділено 40 млн євро на підтримку роботи ЄБРР (Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, одним із членів-засновників якого є й Нідерланди) в Україні, через який донорська підтримка української економіки зросла до 1,5 млрд євро.

Також Нідерланди є лідером зі встановлення справедливості та притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини. У цій країні добре пам'ятають, як 2014 року російські бойовики збили лайнер MH 17, на борту якого перебували десятки мирних нідерландських громадян. І запевняють, що ВСІ винні будуть притягнуті до справедливої відповідальності. 

Крім цього, Королівство Нідерланди активно підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресора проти України і розміщення його в Гаазі. 

Саме в Гаазі - неофіційній столиці Нідерландів - Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна.

Нідерланди стали для України не лише надійним партнером, а й безпечним прихистком для сотень тисяч українців, серед яких чимало жителів Київської області, котрі рятувалися від російського терору.

На початку березня цього року між Україною та Нідерландами було укладено безпекову угоду, в рамках якої впродовж 2024 року Нідерланди нададуть нашій країні 2 млрд євро фінансової підтримки.

Крім того, країна активно фінансуватиме у виробництво дронів, підтримуватиме розмінування та відбудову України, санкційний тиск та використання конфіскованих активів країни-агресора, надаватиме гуманітарну допомогу, підтримуватиме Україну на шляху її інтеграції до ЄС та НАТО.

Україна і десятки сотень українців щиро вдячні справжнім друзям, які над усе цінуються у скрутний час.

Читати "Моя Київщина" у Facebook