#

Україна розширила природно-заповідний фонд на Київщині: 13 нових територій та об’єктів на майже 527 гектарів

Роман Титикало (депутат Київської обласної ради)

25.03.2023 10:30
Україна розширила природно-заповідний фонд на Київщині: 13 нових територій та об’єктів на майже 527 гектарів

Якщо підсумувати та вчора, 21 березня, під час шістнадцятої сесії Київська обласна рада підтримала  та прийняла відповідні рішення щодо створення (оголошення) на Київщині 13 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. Орієнтовна площа — майже 527,2 га. !!!

Мова йде про наступні об’єкти:

-ботанічні пам’ятки природи "Богуславський", "Лісова балка", "Гута" в Білоцерківському районі, "Біла балка", "Бондарів ліс" в Обухівському районі та "Пісківський дуб" у Бучанському районі;

-ландшафтні заказники "Синявський", "Чарівні луки" в Білоцерківському районі та "Казковий яр" в Обухівському районі;

-заповідне урочище "Лісова казка";

-парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва "Лебедівський";

-парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва "Парк ім. Т. Шевченка" та "Парк Перемоги" в місті Боярка.

Створені об’єкти мають особливий режим, що визначається сукупністю науково-обґрунтованих екологічних вимог, норм і правил. Вони визначають правовий статус призначення цих територій та об’єктів, характер допустимої діяльності в них, порядок охорони, використання та відтворення їхніх природних комплексів.

Ці території є цінними природними ділянками, на яких виявлено різноманітні види рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України. Включення до природно-заповідного фонду дозволить зберегти їхні природні, естетичні, виховні, наукові та рекреаційні цінності.

Крім того, рішенням Київська обласна рада підтримала розширення на 6,3 га території ботанічної пам’ятки природи "Сухоліський" в Білоцерківському районі для збереження рослини, яка занесена до Червоної книги України, а саме: рябчика шахового.

Створення на Київщині нових об’єктів природно-заповідного фонду України є результатом спільноі роботи екологічноі комісії  Киівськоі обласноі ради , Киівськоі обласно ради , лісокористувачів, місцевої влади, науковців і Департаменту екології та природних ресурсів КОВА.

Читати "Моя Київщина" у Facebook