#

Упевнена, що з 1-го вересня росіяни будуть обстрілювати ракетами освітні заклади України

Людмила Першин (активістка, Ірпінь)

18.08.2022 17:11
Упевнена, що з 1-го вересня росіяни будуть обстрілювати ракетами освітні заклади України

Ковіду боялися більше, ніж війни! Саме такі логічні висновки напрошуються, коли щодня бачу публікації та обговорення щодо відкриття освітніх закладів та очної форми навчання учнів з 1-го вересня

Уже майже три роки мене не залишає думка, що світ збожеволів... 

Коли почали роздувати ковідоістерію, то за допомогою ЗМІ та відомих лікарів і політиків людей загнали в такий стан страху, що вони були готові виконувати ряд абсурдних рекомендацій, аби тільки не померти від ковіду. Добре пам'ятаю весь ідіотизм, який відбувався, у тому числі — постійне закриття освітніх закладів та дистанційне навчання дітей. Наші діти два роки не отримували належні знання завдяки ковідоістерії, хоч могли вільно навчатися, якби постійно не вводили безпідставні карантинні обмеження. 

Що ж ми спостерігаємо зараз?

Із 24.02.2022 росія веде повномасштабну війну проти українського народу, шість місяців триває безжальний, цинічний, жорстокий геноцид українців, рашисти стирають з лиця землі тисячі будинків та інфраструктурних об'єктів, у тому числі — руйнують і знищують освітні заклади: дитячі садочки, школи, університети і т.д. Відбувається справжній терор! росія — це країна-терорист, і дуже дивно, що світова спільнота цього не визнає, а лише спостерігає та щоразу глибоко стурбована... 

За перші три місяці повномасштабної війни в Україні внаслідок бойових дій було пошкоджено або знищено близько 20% шкіл та дитячих садочків. Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що станом на 18 травня 2022 року армія росії пошкодила та зруйнувала в Україні загалом майже 1,8 тисячі освітніх закладів. Свіжі дані, станом на сьогоднішній день, я не змогла знайти. Друзі, ви лише вдумайтесь, за три місяці повномасштабної війни знищено та пошкоджено майже ДВІ ТИСЯЧІ освітніх закладів. Наше велике щастя, якщо доречно так сказати, що в цих освітніх закладах не перебували діти під час обстрілів. Страшно уявити, що могло б бути та скільки дітей могло загинути та отримати страшні травми, якби в цих освітніх закладах знаходились діти. Було б багато жертв...

Не розумію, як зараз можна свідомо й цілеспрямовано наражати на небезпеку наших дітей, відправляючи їх на очну форму навчання з 1-го вересня?!!

Проєктую в своїх думках різні ситуації та варіанти розвитку подій щодо поведінки дітей під час повітряної тривоги. У школі, де навчається моя донька, більше 2300 дітей. Навіть, якщо враховувати, що діти навчаються в дві зміни, а ще певна кількість дітей відсутні на навчанні з різних причин, то в будівлі школи одночасно перебуватимуть не менше тисячі осіб (діти, вчителі, адміністрація, медпрацівники, прибиральниці, працівники їдальні і т.д.). Укриття в нашій школі може помістити до 300 осіб. Тобто, у будь-якому випадку, місця в укритті вистачає лише на певний відсоток осіб, а велика більшість повинна шукати безпечне місце будь-де на території школи. 

Тепер уявімо, як поводитимуть себе діти, коли пролунав сигнал повітряної тривоги. Почнеться хаос, паніка, давка, крики, штовханина і т.д., бо це діти, вони ще не мають життєвого досвіду, не мають певних навичок і знань та є дуже активними і емоційними. Вчитель дасть команду всім рухатись в укриття, а діти, коли вже почнуть направлятись в сховище, захочуть повернутись за телефоном (бо батьки сказали постійно бути на зв'язку й тримати телефон при собі), хтось захоче взяти воду, комусь терміново потрібно справити природні потреби й дитина тихенько, щоб не бачив вчитель, побіжить до вбиральні, хтось сприйматиме евакуацію як гру і сховається під парту, чи за двері, й відстане від своєї групи і т.д.

Тобто, організувати, зібрати всіх дітей за декілька хвилин та оперативно спустити дітей в укриття — це місія нездійсненна для жодного вчителя! Навіть, якщо уявити ідеальну ситуацію, що деяким вчителям вдасться швидко зібрати учнів класу і гуртом спуститись у сховище, то в укритті їм вже не вистачить місця, бо укриття вщент вже заповнене дітьми тих класів, які найближче розташовані до сховища і вони першими дістались до  підвального приміщення.

У нашій школі, як не крути ситуацію, діти щодня будуть знаходитись в небезпеці. Не просто в небезпеці, а - смертельній небезпеці та пастці! До такого розвитку подій не готові: ні діти, ні батьки, ні вчителі, ні адміністрація, ні директор школи. Мені щиро шкода директорів навчальних закладів та вчителів, бо на їхні плечі МОН пробує перекласти всю відповідальність за наслідки подій. Це підлий і цинічний підхід! Таке ставлення - це неправильно і не справедливо! 

Батьки, пам'ятайте, безпека за життя наших дітей — це наша з вами відповідальність, яку ми не повинні перекладати на вчителів, адміністрацію школи та управління освіти. 

Чи маю особисто я сумніви, що рашисти (на чолі з путіним) будуть цілеспрямовано обстрілювати освітні заклади різних населених пунктів України? Ні, жодних сумніві не маю — будуть холоднокровно й цинічно наносити ракетні удари по будівлях освітніх закладів. Для мене путін - це не людина, а сатана, він підживлюється й отримує насолоду від кожної смерті та кожної краплі крові українців. А особливе задоволення він отримує, коли гинуть наші діти, бо його мета — знищення українців як нації і йому не потрібні маленькі українці, які можуть дати продовження українському роду. Впевнена, що одною з основних цілей рашистів, з 1-го вересня, будуть ракетні обстріли освітніх закладів України.

І наостанок, уявіть, чи допоможе та захистить вашу дитину укриття в освітньому закладі, якщо туди прилетить смертельна ракета вагою 300 чи 500 кг...

Бережімо наших дітей!

Діти — наше майбутнє!

Читати "Моя Київщина" у Telegram