#

Верховна Рада потребує глибоких реформ

Олександр Горобець (народний депутат, 95 округ)

05.02.2020 09:20
Верховна Рада потребує глибоких реформ

На жаль, через часто неефективну роботу цілих поколінь політичних еліт у парламенті минулих скликань, не достатній рівень дисципліни та всепоглинаючий популізм, рівень довіри українців до парламенту як інституції суттєво постраждав. Тому логічно, що Верховна Рада потребує глибоких реформ, оптимізації та приведення своєї діяльності у відповідність з очікуваннями суспільства.

Сьогодні ми зробили черговий крок в даному напрямку, попередньо схваливши законопроект №1017 "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)".

Документом передбачається зокрема:

• зменшення складу народних депутатів України до 300;
• запровадження виборчого цензу у вигляді володіння державною мовою;
• зміна виборчої системи та закріплення пропорційної виборчої системи на парламентських виборах.

Очевидно, що запит суспільства на зменшення кількісного складу депутатського корпусу є. Більше того – кількість далеко не гарантує якості, особливо коли вона не виправдана соціально-економічними та демографічними показниками країни.

Щодо необхідності запровадження пропорційної виборчої системи – вона продиктована часом, досвідом і практикою. Без цього викорінити корупцію у виборчій сфері фактично неможливо. Ну теза, що народний депутат України повинен володіти державною мовою, взагалі не потребує дискусій.

Отже, проголосований законопроект вирішує одразу кілька наболілих питань, які турбують українців

Читати "Моя Київщина" у Facebook