#

Війна "вимиває" нелегальних мігрантів із України

В'ячеслав Гузь (Начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у місті Києві та Київській області)

03.01.2024 13:58
Війна "вимиває" нелегальних мігрантів із України

В умовах війни відбулося суттєве "вимивання" із країни нелегальних мігрантів.

Їхня кількість знизилася майже вдесятеро порівняно з піковими показниками періоду карантину. 

Це демонструють результати нещодавнього комплексного відпрацювання столиці нарядами Міграційної служби з правоохоронними органами. Із 4 по 22 вересня 2023 року відбулися перевірки місць найбільшої концентрації іноземців – ринків, гуртожитків, розважальних закладів і будівельних майданчиків.

Востаннє операція "Мігрант" проводилася в Україні ще до початку повномасштабної війни – у вересні 2021 року. Тоді протягом місяця в Києві та області викрили 1501 порушника правил перебування в Україні. 

Тепер же результат видався майже вдесятеро скромнішим – 156 іноземців у столиці так чи та порушили міграційне законодавство, 72 із них примусово залишать Україну.

Із одного боку – війна зменшила інтерес іноземців до нашої держави як привабливої для проживання і водночас знизила можливість потрапляння на нашу територію через той же східний кордон.

Із іншого боку Україна готується стати членом ЄС, тож мігранти з країн Глобального Півдня досі намагаються потрапити сюди, використовуючи найменші шпаринки в кордоні та в законодавстві.

Зниження кількості порушень іноземцями правил перебування в Україні можна пояснити також останніми змінами в міграційному законодавстві. У серпні 2023 року суворішою стала відповідальність як гостей країни, так і громадян України та юридичних осіб, які сприяють іноземцям в ухиленні від виїзду з країни після закінчення строку перебування або незаконному отриманню документів на право проживання в країні.

Контрольована ситуація з міграцією в Україні сприятиме вступу до ЄС

Проаналізувавши підсумки операції та міграційну ситуацію на Київщині загалом, висновки можна зробити наступні:

  • кількість нелегальних мігрантів у країні суттєво знизилася; 
  • на законодавчому рівні вектор змін обрали правильний;
  • лояльне ставлення до порушників міграційного законодавства, яке мало місце під час пандемії коронавірусу, в умовах повномасштабної війни є недоречним, адже може нести пряму загрозу безпеці країни.

Тенденція до зменшення кількості нелегальних мігрантів спостерігатиметься і надалі та, безумовно, сприятиме вдалому проходженню Україною етапів вступу до Євросоюзу.

Притоку мігрантів, як законних, так і нелегальних, варто очікувати вже після завершення війни, на етапі відбудови. Тоді поза сумнівами відновляться зацікавлення до України іноземних інвесторів і міграційні потоки працівників із інших країн.

До того ж поновить своє існування такий потужний напрям міграції в Україну як навчання, гідний рівень якого у поєднанні з помірною ціною завжди приваблювали іноземних студентів. Водночас саме цей напрям був однимі з найпопулярніших при спробах незаконної легалізації в Україні. 

Відтак, уже зараз завданням держави є подальше удосконалення нормативної бази, яка б створювала сприятливі умови для законної міграції кваліфікованих фахівців та передбачала дієву систему контролю і запобігання протиправній діяльності.

Читати "Моя Київщина" у Telegram