#

Віталій Коцур (доцент ДПУ ім. Г. Сковороди): Про перейменування міста Переяслав-Хмельницький

18.09.2019 16:15
Віталій Коцур (доцент ДПУ ім. Г. Сковороди): Про перейменування міста Переяслав-Хмельницький

Сьогодні профільний комітет ВРУ одноголосно рекомендував ВРУ повернути місту Переяслав його історичну назву.

Залишилась сесійна зала!

Повернення історичної назви, на побутовому рівні, зруйнує десятилітню плутанину між багатовіковим Переяславом і обласним центром Хмельницьким!

Як історик і політолог нагадаю, що право на вічність має тисячолітня традиція, а не політична кон’юнктура епохи сталінізму.

У роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії й пересадити в штучний горщик зразка 1943 року.

Повернення історичної назви місту Переяслав є сутнісним індикатором національної самосвідомості, самоідентифікації, невід’ємною ознакою державно-територіальної приналежності. В умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому.

Ми маємо пишатися нашою древньою, цивілізованою європейською історією. Впевнений, що ці невеликі римарки нагадають народним депутатам і політикам про авангардну роль їхніх славних предків у героїчній боротьбі за створення Української держави, а повернення місту історичної назви – це наш сьогоденний внесок у відродження української державності.

Велика подяка всім членам комітету.

Читати "Моя Київщина" у Facebook